Menu

Megduplázódó nukleáris kapacitások

Megduplázódó nukleáris kapacitások

A nukleáris energiának döntő szerepe van abban, hogy csökkenteni lehessen az üvegházhatású gázok globális kibocsátását – mutat rá Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az IEA által készített új „Technológiai Útiterv – Nukleáris energia” című kiadványa.

 

A kiadvány egyértelműen bemutatja, hogy a nukleáris energiának továbbra is pozitív jövőképe van annak ellenére, hogy a fukushimai atomerőmű-balesetet követően néhány országban felülvizsgálták a nukleáris energiatermelés szükségességét, és a blokkok leállítása mellett döntöttek. Globálisan 2013-ban a nukleáris blokkok közel 2400 TWh villamos energiát termeltek, ami az összes fogyasztás 11 százaléka volt. 2014-ben pedig összesen 72 nukleáris blokk állt építés alatt, amely az elmúlt 25 évre visszatekintve rekordnak számít.

A globális klímavédelmi célkitűzések elérése érdekében a kiadvány rámutat arra is, hogy 2050-ig több mint duplájára szükséges emelni a jelenleg beépített nukleáris teljesítőképességet. Csak így lehet a leghatékonyabban és a legeredményesebben korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést a nemzetközileg elfogadott maximális szinten. Ennek eredményeképpen 2050-re a nukleáris alapú villamosenergia-termelés részaránya a jelenlegi 11 százalékról 17 százalékra fog növekedni.

A technológiai útiterv egy víziót mutat be annak érdekében, hogy milyen módon lehet a nukleáris kapacitások növekedését a leghatékonyabb formában elérni a megnövekedett nukleáris biztonsági követelmények biztosítása, az optimális műszaki megoldások kifejlesztése, a szabványosítás felülvizsgálata, a beruházások finanszírozási módjai és a hulladékkezelési megoldások egyidejű vizsgálata mellett. Külön hangsúlyozza annak fontosságát, hogy helyre kell állítani a közvélemény bizalmát a nukleáris energia alkalmazása tekintetében.

A nukleáris energia vonzereje abban rejlik, hogy lehetővé teszi az alkalmazó országok számára a hatékony és hosszú távú energiatermelés megvalósítását. Például Kína azt tervezi, hogy 2020-ig 58 gigawattra (GW) (2015 januárjában a beépített kapacitás 19 GW), 2030-ig 150, 2050-ig pedig közel 250 GW-ra növeli nukleáris kapacitásait.

Kulcsfontosságú kérdésként az ütemterv azt is vizsgálja, hogy a megnövekedett nukleáris fejlesztésekkel párhuzamosan egyes országok hogyan valósítják meg a fukushimai atomerőmű-baleset tanulságait annak érdekében, hogy maximálisan meg tudjanak felelni a megnövekedett nukleáris biztonsági elveknek és követelményeknek is. Azt is kiemelik, hogy foglalkozni kell a társadalom nukleáris energia felhasználásával kapcsolatban felmerülő aggodalmaival, ezért elengedhetetlen a hatékony kommunikáció az állampolgárokkal olyan kérdésekben, mint például a nukleáris biztonság, a szabályozás, a hulladékkezelés, valamint a nukleáris energia felhasználásának előnyei.

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére