Menu

Megkaphatja a fűtőelemeket a tianwani 3-as blokk

Megkaphatja a fűtőelemeket a tianwani 3-as blokk -

A kínai atombiztonsági hivatal engedélyezte a fűtőelemek behelyezést a tianwani atomerőmű orosz technológia alapján épülő 3. számú blokkjába – közölte a beruházás fő kivitelezője, a Roszatom orosz állami nukleáris energetikai konszernhez tartozó ASZE holding.

 

„Hamarosan kezdődik a fizikai indítás, belekerül a reaktorba az első fűtőelemköteg” – idézi a hivatalos közlemény a cégcsoporthoz tartozó, azonos nevű mérnöki-gépészeti vállalat, az IK ASZE, vagyis az egykori NIAEP részvénytársaság kínai projektjeinek igazgatóját, Alekszej Bannyikot. Összesen 163 ilyen kazettát helyeznek be az aktív zónába – közölte.

A „feltöltés” és az összes szükséges beindítási-beállítási munka után a minimális ellenőrzött szintre emelik a reaktor teljesítményét, aztán következik az energetikai indítás, majd rákapcsolják az erőművet a kínai villamoshálózatra – tette hozzá a szakember. Még júniusban, a moszkvai Atomexpo 2017 fórumon Valerij Limarenko, az ASZE cégcsoport feje azt nyilatkozta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy a beindítás októberre várható. Valerij Kedrov, a szintén az ASZE holding kereteiben működő Atomprojekt társaság igazgatóhelyettese pedig – a cégcsoport közleménye szerint – azt mondta, hogy orosz szakemberek szigorú felügyelete mellett zajlik a munka, és a hármas blokk még az idén csatlakozik a kínai energetikai rendszerhez, a 4. számú reaktoregységnél pedig folytatódnak az üzembe helyezés előkészületei.

A tianwani atomerőmű építése a legnagyobb orosz-kínai közös atomenergetikai projekt.

Az első két blokkot 2007 júniusában, illetve szeptemberében adták át. Ezek egy-egy orosz tervezésű, VVER-1000 típusú blokkok, amelyek teljességgel megfelelnek mind Kína, mind Oroszország, mind pedig a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség normatív-műszaki dokumentumaiban foglalt követelményeknek. A második kiépítésre – azaz a 3. és a 4. blokkra – ugyancsak a Roszatom nyert el megbízást, és szintén VVER-1000 típusú blokkokkal épülnek. A harmadik építése 2012 decemberében, míg a negyediké 2013 szeptemberében rajtolt. A 3. számú blokk kereskedelmi üzemének kezdete 2018-ban várható.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére