Menu

Megkezdődött a Hinkley Point C építése

Megkezdődött a Hinkley Point C építése
Az első betonozási munkák elvégzésével Nagy-Britanniában megkezdődött a Hinkley Point C atomerőmű építése.

 

A Somerset grófságban lévő, egy leállított és egy üzemelő atomerőműnek már otthont adó telephelyre tervezett két új blokk létesítésével húsz év után először építenek atomerőművet a szigetországban. Elkezdődött egyebek között a kábelek és csővezetékek elhelyezésére szolgáló alagutak kialakítása – áll a BBC internetes honlapjának beszámolójában, amely arra is kitér, hogy jelenleg 1600-an dolgoznak az építési területen.

A beruházók ugyanakkor azt ígérik, hogy összesen 25 ezer munkahely jön létre a projektnek köszönhetően, és a csúcsidőszakban csak az építkezésen 5600 ember dolgozik majd.

A 18 milliárd fontra becsült költségek kétharmadát a fő kivitelező, a 85 százalékban a párizsi kormány tulajdonában álló francia energetikai társaság, az EDF fedezi, hatmilliárd fonttal pedig kínai cégek szállnának be, élükön a China General Nuclear Power Corporation (CGN) állami atomenergetikai óriásvállalattal. Egyebek közt éppen a kínai szerepvállalás miatt több kritika is érte a vállalkozást, mert sokan attól tartanak, hogy a brit energetikai rendszer egy olyan államtól válik függővé, amelynek geostratégiai érdekei eltérnek Londonétól.

A Hinkley Point-projekt ellenzői túlságosan nagynak tartják a tervezett költségeket is, és sokan bírálják a pénzügyi konstrukciót, amelyet tavaly nyáron – az egész projekttel együtt – Theresa May miniszterelnök kormánya is jóváhagyott. Ennek értelmében Nagy-Britannia 35 éven át megawattóránként 92,5 fontért venné át a Hinkley Point-i reaktorokban termelt áramot.

A Hinkley Point C, amely a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a működést és várhatóan a brit villamosenergia-szükséglet 7 százalékát adja majd, ugyanakkor kulcsszerepet kaphat abban, hogy Nagy-Britannia csökkenteni tudja az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ehhez ugyanis sürgősen meg kell újítania az energetikai rendszerét, tíz éven belül le kell állítania a széntüzelésű erőműveket.

Megkezdődött a Hinkley Point C építése Nagy-Britanniában


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére