Menu

Megkezdődtek az építési munkák Akkuyuban

Megkezdődtek az építési munkák Akkuyuban - Atomenergia info

A Török Atomenergia-ügynökség (TAEK) által 2017 októberében kiadott, korlátozott építési engedély alapján megkezdődött az építkezés az Akkuyui Atomerőmű telephelyén.

 

Az ebből az alkalomból tartott ünnepségen Alekszej Lihacsov, a beruházást végrehajtó orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom vezérigazgatója és Fatih Dönmez török energiaügyi miniszterhelyettes is részt vett.

A rendezvényen Lihacsov köszönetet mondott a támogatásért a helyi lakosoknak, és közölte: a Roszatom úgy döntött, hogy a folyamatos párbeszéd és a projekt megvalósításában való közös részvétel érdekében létrehozza az Akkuyui Atomerőmű társadalmi tanácsát. „Az előttünk álló együttműködés csaknem 100 évig tart, addig, amíg az akkuyui erőmű tiszta villamos energiát biztosít Törökország számára” – mondta.

A projekt megvalósítása során komoly lehetőségek nyílnak a török beszállítók előtt: az előzetes értékelések szerint az akkuyui építési munkák mintegy 35-40 százalékát végezhetik el, ami 6-8 milliárd dolláros értéket jelent. Több mint 350 török társaság kérte a felvételét a potenciális beszállítók listájára, és az elsőkkel közülük már szerződést is kötöttek az atomerőmű infrastruktúrájának előkészítéséről. Jelenleg a telephelyen dolgozó személyzet összlétszáma meghaladja a 300 főt, a 90 százalékuk a környező településekről érkezett török állampolgár, és munkát ajánlottak a legnagyobb törökországi energetikai, valamint ipari létesítmények építésében részt vevő társaságok magasan képzett műszaki szakembereinek is.

Az építési munkák mellett a telephelyen a környezet megfigyelését szolgáló intézkedések is zajlanak:

rendszeresen nyomon követik a szeizmológiai és meteorológiai mutatókat, a föld alatti vízkészletek és a tengeri környezet állapotát. Az Akkuyu Nuclear Részvénytársaság a tervek szerint 2018 márciusában megkapja az építési engedélyt, és ezután következik az alaplemez betonozása (az első beton kiöntése), amivel hivatalosan is megkezdődik az Akkuyui Atomerőmű első blokkjának építése.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére