Menu

Mehet az orosz hitel Egyiptomnak

Egyiptom is az orosz technológiában bízik
Az egyiptomi elnök jóváhagyta azt a kormányközi megállapodást, amelynek értelmében Moszkva 25 milliárd dolláros kölcsönt nyújt az arab állam első atomerőművének megépítéséhez.

 

Az erről szóló rendeletet már aláírta Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök – adta hírül az Al-Youm Al-Sabea című lap. Kairónak így a költségek 15 százalékát kell állnia, a többi törlesztését pedig azután kezdi meg, hogy üzembe helyezték a létesítményt. A futamidő a Reuters hírügynökség jelentése szerint 35 év, a kamat pedig évi 3 százalék.

A várakozások szerint még az idén aláírják a két ország – még egyeztetés alatt álló – atomerőmű-beruházási szerződését, amely minden más részletkérdéssel együtt rendelkezik a fűtőanyag-szállításról is. Ezután pedig – mint azt nemrég Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette – 2018-ban megkezdődhet maga az építkezés.

Egyiptom 2010-ben jelentette be, hogy atomerőmű-építésre készül. Akkor az első reaktor befejezési időpontját 2019-re, teljes erőmű-beruházás befejezését 2025-re tervezték Kairóban. A Reuters beszámolója szerint azonban az első reaktor beindítása 2024-re várható, a hiteltörlesztést pedig 2029 októberében kezdi meg az egyiptomi kormány.

Oroszország és Egyiptom tavaly novemberben írt alá kormányközi megállapodást a beruházásról és külön az ahhoz kapcsolódó hitelfolyósításról. Ennek értelmében egy orosz technológiájú, négy, egyenként 1200 megawattos reaktorblokkból álló atomerőmű épül az erre a célra még az 1980-as években kiszemelt, a Földközi-tenger partján fekvő el-dabaai telepen. Oroszország az atomszakemberek képzésében, a nukleáris infrastruktúra és az ágazat jogi szabályozásának kialakításában is segít Egyiptomnak.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére