Menu

Milliárdok a megatonnákból

Milliárdok_a_megatonnákból
A vártnál nagyobb, több mint 12 milliárd dolláros bevételt hozott Oroszországnak az úgynevezett „Megatonnákból megawattok” program. 

 

A húszéves, tavaly 2013. decemberben lezárult projekt keretében 500 tonnányi, egykori szovjet nukleáris fegyverekből – összesen húszezer töltetből – kiemelt magasan dúsított uránt alacsony dúsításúvá alakítottak át a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern üzemeiben, majd azt az Egyesült Államokba szállították, ahol feldolgozás után atomerőmű-fűtőanyagot állítottak elő belőle. Az orosz számvevőszék megállapítása szerint Moszkva teljes egészében eleget tett az 1993. február 18-án aláírt amerikai-orosz egyezménynek, amely a könyvvizsgáló szerint „lehetővé tette, hogy megakadályozzák az oroszországi atomágazat destabilizálódását, üzemeinek munkát biztosítsanak és megalapozzák az orosz-amerikai hosszú távú együttműködés folytatását az urántermékek kereskedelmében”.

Az Egyesült Államokban az utóbbi két évtizedben 7000 milliárd kWh villanyáramot termeltek az orosz urán segítségével. Rose Gottemoeller, a leszerelésért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes nemrég azt mondta, hogy az USA atomerőművei által szállított energia mintegy felének előállításához olyan fűtőanyagot használnak, amelyet egykori szovjet atomfegyverek tölteteiből kinyert magas dúsítású urán gyengítésével gyártottak. Szavai szerint az elmúlt 15 évben ilyen nyersanyagból származott az ország teljes energiatermelésének a tizede.

 

Kapcsolódó cikkek:

Jól halad a “Megatonnákból megawattok” program
Rakétákból villanyáram
Orosz-amerikai közös projektek: jó alap a bizalom
Kirijenko: fontos a bizalom


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére