Menu

Bővül Moszkva és Peking atom-együttműködése

Bővül Moszkva és Peking atom-együttműködése
Harmadik országokban is együttműködhet az atomenergetikában Oroszország és Kína.

 

Egyebek közt erről is szó volt a két államfő, Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping tárgyalásain. Az ázsiai politikus a náci Németország fölött aratott második világháborús győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Moszkvába, de a vizit során több fontos kétoldalú megállapodást is aláírt a két ország.

Vlagyimir Putyin a megbeszélések után azt mondta, hogy megvizsgálták, miként vehet részt a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern a kínai tianwani nukleáris erőmű új energiablokkjainak építésében, valamint egyéb kínai és más országokbeli atomberuházásokban. Egyes, a napokban megjelent sajtójelentések már kész tényként számol be arról, hogy bővítik az együttműködést, és a Roszatom építi majd az új tianwani reaktorokat is.

A tianwani atomerőműben 2006 és 2007 óta már működik két, egyenként ezer megawattos orosz reaktor és megkezdődött két másik, a 3. és a 4., ugyancsak ilyen teljesítményű, orosz blokk építése is. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszerntől származó információ alapján nemrég az Interfax hírügynökség arról számolt be, hogy végső szakaszához érkeztek a 7. és 8. tianwani energiablokk létesítéséről zajló tárgyalások. „Mi építettük az első kettőt, és most építjük a harmadikat, valamint a negyediket is” – értékelte az esélyeket a hírügynökség forrása.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére