Menu

Moszkvában találkozik a világ atomipara

Moszkvában találkozik a világ atomipara
Külföldi vendégek széles körű részvétele mellett tartják meg idén június 1-3. között Moszkvában az Atomexpo 2015 nemzetközi szakmai fórumot.

 

A fő esemény a plenáris ülés lesz, amelyen azt vitatják meg, hogy milyen ösztönző hatással van az atomenergetika a társadalmi-gazdasági fejlődésre, és milyen problémákat okozhat, ha lemondanak a használatáról. A vitát Agneta Rising, a Nukleáris Világszövetség (WNA) vezérigazgatója vezeti, de a várakozások szerint bekapcsolódik a megbeszélésbe Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Philippe Knoche, az Areva francia nukleáris ipari társaság vezérigazgatója és William Magwood, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) atomenergia-ügynökségének első embere is.

A moszkvai fórumon ott lesz még több nemzeti – például a jordániai, dél-afrikai, vietnami, török és japán – energetikai minisztérium, illetve nukleáris energetikai hivatal vezetője is. Az eszmecserén különös figyelmet szentelnek Oroszország és a latin-amerikai, az ázsiai-csendes-óceáni térség, Afrika, valamint Kelet- és Közép-Európa atomenergetikai együttműködésének. Egy megbeszélés például a BRICS-országok, azaz Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika atomenergetikai helyzetéről szól majd.

A különböző kerekasztal-megbeszélések témái között olyanok szerepelnek, mint a globális piaci együttműködés a nukleáris energetikai gépgyártásban, a szakemberképzés és az atomenergetikai infrastruktúra fejlesztésének integrált megoldása, az atomerőművek korszerű üzemeltetése és karbantartása, valamint az atomipar új termékei, a fejlődés távlati irányai, a Roszatom által kínált finanszírozási lehetőségek.

A fórum mellett kiállítást is rendeznek, ahol a világ atomipara és a hozzá közel álló gazdasági ágazatok orosz és külföldi vállalatai mutatkoznak be. A tavalyi Atomexpo rendezvényen 600 szervezet képviseletében több mint 3500 szakember vett részt, köztük 42 ország 283 társaságának delegáltjai.

Moszkvában találkozik a világ atomipara - Agneta Rising


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére