Menu

Moszkvai atomhitel Jerevánnak

Moszkvai atomhitel Jerevánnak
Oroszország 30 millió dollárral segíti Örményországot a mecamori atomerőmű üzemidejének meghosszabbításához szükséges munkálatokban.

 

A moszkvai kormány jogi információkat közlő internetes honlapján megjelent rendelkezés szerint a pénzt az erre a célra korábban jóváhagyott exporthitel részeként, 2015-2019 között az orosz költségvetésből előlegként fizetik ki a kijelölt orosz társaságoknak.

Moszkva tavaly decemberben döntött arról, hogy 15 éves futamidővel 270 millió dolláros exporthitelt ad Jerevánnak a reaktor üzemidejének meghosszabbítására. Vlagyimir Putyin orosz és Szerzs Szargszjan örmény elnök 2013-as megegyezése értelmében a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és az örmény szakemberek együtt végzik el a munkálatokat, amelyekről kormányközi megállapodás is született. Orosz részről a Roszatom erőműveket kiszolgáló társasága, a Rusatom Service felelős a projektért.

A Mecamorban (Jerevántól mintegy harminc kilométerre, délre) üzemelő Örmény Atomerőmű első reaktorblokkját 1976-ban, a másodikat pedig 1980-ban adták át, aztán 1989-ben, az előző év végén bekövetkezett pusztító, szpitaki földrengés után leállították őket. Hat évvel később, a már független Örményország energiaellátási problémái miatt azonban újraindították a két, VVER-440-es, első generációs reaktor egyikét, a 2. számú blokkot, amely most a kaukázusi állam energiafelhasználásának 40 százalékát adja. Ennek üzemideje a jövő év szeptemberében jár le, de a tervek szerint 2026-ig meghosszabbítják. Az atomhitel ehhez a meghosszabbításhoz szükséges.

Az Európai Unió a létesítmény konzerválását szorgalmazza, és kész lenne erre 200 millió eurót elkülöníteni. Örményország energiaigényeit azonban csak egy újabb atomerőmű üzembe helyezésével lehetne kielégíteni, ennek költségei viszont mintegy ötmilliárd dollárra rúgnak.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére