Menu

Nem biztonságos a dél-ukrajnai reaktorblokk

Nem biztonságos a dél-ukrajnai reaktorblokk
Az ukrán állami atomfelügyelet nem hosszabbította meg a Dél-ukrajnai Atomerőmű 2. számú reaktorblokkjának működési engedélyét, mert a Juzsnoukrainszk városában lévő létesítmény nem felel meg a nukleáris biztonsági követelményeknek.

 

A hatóság kollégiumának április 30-án hozott döntéséről az Ukrajna Nemzeti Ökológiai Központja nevű civil szervezet számolt be.

A szakemberek 33 eltérést találtak az atom- és sugárbiztonsági előírásoktól a május 10-én leállított, 2. számú energiablokkban, amelynek további működése ezek felszámolása nélkül nem lehetséges. Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető társaság, az Energoatom ugyanakkor már az idén decemberre meg akarja szüntetni a hiányosságokat, ami aggodalmat ébreszt a társadalmi szervezetekben – írják az ukrajnai sajtóbeszámolók. Úgy vélik ugyanis, hogy az év végéig hátralévő idő kevés a számos probléma megoldásához, és a „hideg tél nyomására”, valamint az alternatív megoldás hiányában akkor is rákapcsolhatják a hálózatra az erőműblokkot, ha azon még nem végeztek el minden szükséges munkát. Az atomfelügyelet kollégiumának ülésén az Energoatom képviselője jelezte is, hogy a 2015-2016-os télre az ország áramellátásában számolnak a dél-ukrajnai létesítmény 2. számú blokkjával, vagyis hét hónap múlva annak már újra működnie kellene.

Ukrajnában az atomerőművi energiablokkok megalapozatlanul, a biztonság erősítéséhez szükséges intézkedések nélkül is működnek a tervezett üzemidőn túl – írja az UBR ukrán internetes portálon megjelent összefoglaló, amely példaként ugyancsak a dél-ukrajnai erőművet, annak 1. számú blokkját hozza fel. Ezt 2013 márciusában biztonságjavító munkálatok céljából 282 napra leállították, de októberre az ötven előírt beavatkozásból csak tizenkettőt végeztek el. Valószínűsíthető tehát, hogy 2. számú blokknál észlelt 33 rendellenesség megszüntetéséhez sem lesz elegendő a tervezett idő, vagyis az idén decemberig a reaktorblokk nem lesz kész a biztonságos üzemeltetésre.

 

Fotó: sunpp.mk.ua


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére