Menu

Nem ellenzi az EU az EDF és az Areva összefonódását

Nem ellenzi az EU az EDF és az Areva összefonódását - Atomenergia info
Megkapta az Európai Unió versenyjogi hozzájárulását az a terv, amelynek értelmében a francia állam többségi tulajdonában lévő energetikai óriásvállalat, az EDF ellenőrzése alá kerül az ugyancsak állami többségű atomipari cég, az Areva reaktorokat gyártó vállalata.

 

Az EU legnagyobb atomerőmű-üzemeltetőként is ismert EDF a 2,5 milliárd euró értékűre becsült Areva NP 51-75 százalékát szerezné meg.

A mostani döntés szerint nem vet fel versenyjogi aggályokat az ügylet, mert a reaktorépítés és -tervezés területén a megújult társaság – egyebek közt a különböző piaci jellemzők és az EDF által üzemeltetett atomerőművek száma miatt – nem tudja kiszorítani a versenytársait a piacról. A már működő atomerőműveknek nyújtott szolgáltatások kérdésében ugyancsak így értékelte a helyzetet az uniós versenyhatóság, mondván: az EDF továbbra is érdekelt marad abban, hogy a beszerzéseihez különböző forrásokat használjon, és „középtávon valószínűtlennek tűnik a versenytársak kizárása” a nukleáris fűtőanyagok piacán is.

Az EDF belépése annak a 8 milliárd eurós tervnek a része, amely a már öt egymást követő éve veszteséges Areva megmentését szolgálja.

(A cégben a francia államnak 87 százalékos tulajdonosi részesedése van.) A megmentés szerves része volt a reaktorgyártás leválasztása és külön cégbe szervezése is. Az Areva pénzügyi nehézségeit ugyanis egyrészt az okozza, hogy a 2011. márciusi fukusimai atomerőművi baleset után egy időre csökkent az érdeklődés az atomenergia iránt, másrészt a társaság lemaradt a piaci versenyben az orosz, dél-koreai és amerikai vetélytársai mögött.

Az intézkedéscsomagot januárban már jóváhagyta az Európai Bizottság, beleértve az Areva életképességének fenntartásához szükséges 4,5 milliárd eurós állami tőkeinjekciót is, amelyről akkor azt állapították meg, hogy „nem torzítja szükségtelenül a versenyt”.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére