Menu

Nem mondhat le a világ az atomenergetikáról

Nukleáris blokkok számának várható változása 1990-2040 között - Nem mondhat le a világ az atomenergetikáról 
A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) az idei évben is elkészítette a globális energiaipari előrejelzéseit tartalmazó World Energy Outlook 2014 című kiadványát.

 

E szerint az atomenergia egyike azon kevés, globálisan rendelkezésre álló lehetőségnek, amellyel képesek vagyunk a klímavédelmi célkitűzéseknek, azaz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentés érdekében tenni. A kiadvány részletes elemzéseket tartalmaz az energetika és az energiapiac legfontosabb kihívásairól és jövőképéről. A 2014. november 12-én megjelent tanulmány ismereteti az ügynökség forgatókönyvét, amely szerint a globális energiaigény a jelenlegi szinthez képest a 2040-es évekig 37 százalékkal fog növekedni, ezért is nagyon sürgős lenne változtatni az energiafelhasználás hatékonyságán.

Az előrejelzések szerint 2020-ig továbbra is Kína lesz a piaci növekedés legfőbb motorja, de azt követően India fogja átvenni a vezető szerepet. Globálisan egyaránt növekedni fog a nukleáris-, a gáz- és a megújuló alapú villamosenergia-termelés volumene is. 2040-ben a világ energiaellátásának négy, majdnem egyenlő pillére lesz: alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák (atomenergia és megújuló energiaforrások), az olaj, a földgáz és a szén. A klímavédelmi célok elérése érdekében az atomenergetika nem kerülhető meg. Globálisan az atomenergia alkalmazása 1971 óta 56 gigatonna szén-dioxid-kibocsátást takarított meg, amely a jelenlegi (éves) kibocsátást alapul véve kétévnyi összes kibocsátásnak felel meg. A 2040-re a tervezett új nukleáris kapacitások eredményeképpen a nukleáris energia már közel négyévnyi szén-dioxid-kibocsátást fog „megtakarítani” úgy, hogy közben számos országban javítani fogja az ellátásbiztonságot és az energiakereskedelmet is.

Részletesebb információkat ebben a cikkünkben olvashat.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére