Menu

Nem vált be a Westinghouse-technológia

Nem vált be a Westinghouse-technológia az AP-1000 atomreaktornál
Ami az előnyüknek ígérkezett, az végül a hátrányukká vált: az AP-1000 típusú amerikai atomreaktorokat azzal harangozták be az ágazati piacon, hogy új, modulokon alapuló építési technológiája segít elkerülni az atomenergetikát évtizedek óta sújtó késedelmet és költségnövekedést, ám ezek a problémák továbbra is súlyosak maradtak.

 

Ez derül ki abból az elemzésből, amelyet nemrég közölt a The Wall Street Journal üzleti napilap, megállapítva, hogy az amerikai atomerőmű-fejlesztések kilátásai éppen a túlköltések és a sokéves csúszások miatt meglehetősen lehangolónak látszanak.

A cikk emlékeztet arra, hogy az eredeti elképzelés szerint a Westinghouse cég által kifejlesztett AP-1000-es reaktor előállítását „áramvonalasították”, aminek lényege, hogy a létesítmény nagy szerkezeti elemeit egy üzemben gyártják, majd a végső összeszerelésre az építkezés helyszínére szállítják. Az előrejelzések szerint ez az eljárás volt hivatott biztosítani a harmadik generációs reaktorok közötti legolcsóbb megoldást, ám a tapasztalatok mást mutatnak. Az atlantai székhelyű Southern közműtársaság például nemrég jelezte felügyeleti szervének, hogy 1,4 milliárd dollárral nőttek és már 7,5 milliárd tesznek ki a Vogtle atomerőmű bővítésével kapcsolatos költségei, noha az objektumban csak 46 százalékos tulajdonrésze van. Egy másik társaság, a V. C. Summer atomerőmű bővítésébe beruházó Scana pedig arra panaszkodik, hogy a létesítmény néhány kulcsfontosságú elemének szállítása több mint kétéves késésben van, így az új reaktor átadása is három esztendővel csúszik a tervezetthez képest, és csak 2020-ra várható.

AP-1000-es reaktor egyébként még sehol sem működik a világon. Nyolc épül belőle – négy Kínában és négy az Egyesült Államokban. Elsőnek, még 2013-ban az ázsiai országban a sanmeni erőmű ilyen energiablokkját kellett volna átadni, de az üzembe helyezést három évvel, 2016-ra elhalasztották.

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére