Menu

Nigéria is számít a Roszatomra

Nigéria is számít a Roszatomra
Nigéria azt szeretné, ha a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern összesen 20 milliárd dollárért négy nukleáris erőművet építene a területén.

 

Mint az afrikai ország nemzeti atomenergia-bizottságának elnökére, dr. Franklin Erepamo Osaisaira hivatkozva a Bloomberg hírügynökség jelentette, már működik egy közös koordinációs testület, és zajlanak az egyeztetések a finanszírozásról, valamint a szerződésről.

A négy reaktor összteljesítménye összesen 4800 megawatt lenne, és az elsőt 2025-ben kellene üzembe helyezni. Dr. Franklin Erepamo Osaisai szavaiból az derül ki, hogy a létesítmény – a törökországi Akkuyuban, ugyancsak a Roszatom közreműködésével tervezett atomerőműhöz hasonlóan – build-own-operate, azaz építsd-birtokold-üzemeltesd elv alapján működne. A nigériai nemzeti atomenergia-bizottság elnökének közlése szerint az építkezés és a működtetés költségeit a Roszatom állná, az orosz atomóriás lenne a reaktorok tulajdonosa és üzemeltetője, a nigériai kormány pedig villanyáram-szállítási szerződést kötne a céggel.

Szergej Novikov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern szóvivője elmondta, hogy bár márciusban orosz és nigériai tisztviselők valóban tárgyaltak az együttműködési lehetőségekről, amelyek alapját egy 2009-es kormányközi megállapodás adja, de atomerőmű-építésről eddig még semmilyen memorandumot nem írtak alá. Egy keretegyezmény viszont már 2012-ben megszületett egy ilyen beruházáshoz kapcsolódó együttműködés alapelveiről.

 

Kapcsolódó cikkek:

Erősít Afrikában a Roszatom


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére