Menu

Növekvő nukleáris kapacitások

Növekvő nukleáris kapacitások
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség aktuális kiadványa, a „Climate Change and NuclearPower 2014” szerint a fejlődéshez elengedhetetlen, az energia rendelkezésre állása.

 

A következő években, évtizedekben egyre növekvő energiaigényekkel kell számolnunk, ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy a klímaváltozás elleni harc eszközei az atomenergia és a megújuló energiaforrások fokozódó felhasználása.

A kiadvány szerint az atomenergia felhasználása – a fukushimai atomerőmű-balesetet követően is – növekedni fog, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi, 376 GW beépített teljesítményről az alacsony növekedési forgatókönyvet figyelembe véve 2050-ig 413 GW-ra, magas növekedéssel számolva pedig 1092 GW teljesítményre növekedhet a világ nukleáris kapacitása, ezzel közel megháromszorozva a beépített teljesítményt. Az atomenergia növekvő szerepének alapvető magyarázata pedig az, hogy az egyes országok felismerték, belátták azt, hogy az atomenergia a klímavédelem egyik alappillére, valamint azt is, hogy versenyképesen tud villamos energiát előállítani az ellátásbiztonság egyidejű biztosítása mellett.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére