Menu

Növelte profitját a NIAEP, Paks 2 fővállalkozója

Növelte profitját a NIAEP, Paks 2 fővállalkozója
Jól jövedelmező évet zárt tavaly a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergoprojekt (NIAEP), amely három éve egyesült egy másik Roszatom-társasággal, az atomerőmű-technológiát külföldre szállító Atomsztrojekszporttal.

 

A nukleáris erőmű-beruházásokat odahaza és külföldön is lebonyolító cégcsoport – a paksi bővítés leendő fővállalkozója – éves pénzügyi jelentése szerint 12,4 százalékkal, 1,45 milliárdról 1,63 milliárd rubelre (több mint 7 milliárd forintra) növelte tiszta profitját.

A társaság bevétele még jobban, csaknem 15 százalékkal bővült és elérte a 43 milliárd rubelt. Ebből a legnagyobb, csaknem 18 százalékos emelkedést az építési-szerelési munkákból származó 17,7 milliárd rubeles bevétel hozta. Kereskedelmi tevékenységből 12,2 milliárd, tervezési munkákból pedig 8,1 milliárd rubel folyt be a cég kasszájába. A társaság éves önköltsége 38,9 milliárd, bruttó nyeresége pedig 4,1 milliárd rubel volt.

A NIAEP tavalyi tevékenységéről nemrég adott tájékoztatót Valerij Limarenko cégelnök. Szavai szerint sikerrel befejezték az esztendő minden fontos beruházását. Két hónappal a határidő előtt rákapcsolták a hálózatra a Rosztovi Atomerőmű 3-as energiablokkját, elkészültek a délnyugat-szibériai Juzsnouralszkban a 2-es hőerőművel, az indiai Kudankulamban pedig garanciális üzemeltetésre átadták a megrendelőnek az ott épülő atomerőmű 1-es blokkját. Csak külföldi beruházásokkal évtizedekre előre el van látva a cégcsoport – állt a beszámolóban, amely példaként említette, hogy tavaly emelték rá a kupolát Kínában a tianwani atomerőmű 3-as blokkjára, Iránnal két újabb, orosz technológiájú reaktor szállításáról írtak alá szerződést, és három megállapodás is született a Paksi Atomerőmű 5-ös és 6-os reaktorblokkjának építéséről.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére