Menu

Nyolc új orosz blokk épülhet Iránban

Nyolc új orosz blokk épülhet IránbanOroszország november 11-én, kedden szerződést kötött Iránnal a busheri atomerőmű bővítéséről, amelynek során először két új orosz blokk épül Busherben, melyet két további blokk követhet.

 

A megállapodás alapján összesen nyolc új blokk létesülhet Iránban – négy blokk épülhet Busherben, illetve négy további egy másik telephelyen.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közleménye szerint 2014. november 11-én Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Ali-Akbar Szalehi, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnöke, az illetékes Iráni Atomenergetikai Szervezet vezetője kiegészítő jegyzőkönyvet írt alá az Irán és Oroszország közötti, 1992. augusztus 25-i kormányközi megállapodáshoz, amely szerint Irán területén közösen építenek atomerőművet. A felek aláírtak egy tárcaközi emlékeztetőt is a békés célú atomenergia terén folytatott együttműködés kiterjesztésének szándékáról.

Szergej Kirijenko és Ali-Akbar Szalehi jelenlétében kedden aláírták a busheri atomerőmű két új blokkal történő bővítéséről szóló megállapodást, lehetőséget adva arra, hogy a későbbiekben összesen négyre növeljék az építendő blokkok számát. A dokumentumot a NYIAEP Nyrt. – ASE Zrt. egyesülés elnöke és az NPPD (Nuclear Power Production and Development Company of Iran) vezetői írták alá.

A kormányközi megállapodáshoz tartozó jegyzőkönyv szerint a felek készek együttműködni összesen nyolc, VVER típusú, nyomottvizes reaktorral készülő energiablokk kulcsrakész felépítésében az Iráni Iszlám Köztársaság területén (Négy blokkot a busheri atomerőmű területén terveznek, négyet egy másik területen építenek meg). A Roszatom biztosítja az Iráni Iszlám Köztársaság vállalatai és szervezetei számára, hogy a lehetőségeket maximálisan kihasználva részt vehessenek az új blokkok felépítésével, üzemeltetésével és üzemből való kivonásával kapcsolatos munkálatokban.

A teljes iráni atomerőmű-építési projekt – beleértve a berendezések és a nukleáris üzemanyag szállítását – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyásával és a nukleáris anyagok fizikai védelmének rendszerével teljes összhangban valósul meg, ahogyan az a busheri atomerőmű egyes blokkjának építésekor is történt. A jegyzőkönyv szerint a nyolc új energiablokk nukleáris üzemanyag-szükségletét annak teljes élettartama alatt az orosz fél fogja biztosítani. A kiégett nukleáris fűtőanyagot Oroszországba fogják visszaszállítani, ott fogják feldolgozni és tárolni. Az orosz fél ezenkívül az atomerőmű műszaki támogatásával, kiszolgálásával és üzemeltetésével, valamint a sugárvédelemmel és nukleáris biztonsággal kapcsolatos oktatást is biztosítja az iráni szakemberek számára.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére