Menu

Nyugdíjazták az első oskarshamni blokkot

Nyugdíjazták az első oskarshamni atomerőmű blokkot - Atomenergia info

Végleg leállították Svédországban az oskarshamni atomerőmű 1. számú blokkját.

 

A döntést azután hozták a tulajdonosok, élükön az E.ON német energetikai társasággal, hogy június 17-én műszaki problémák miatt a biztonsági automatika amúgy is lekapcsolta a reaktort.

Az erőmű két blokkjának bezárásáról még 2015-ben született előzetes döntés. Ennek értelmében az elsőt 2017-ben, a másodikat pedig 2019-ben kapcsolják le a villamosenergia-hálózatról. Tavaly a konkrét időpontot is meghatározták, és az 1. számú blokk leállítását idén június végére tervezték. Vagyis a lépést csak néhány héttel hozta előre a technikai hiba.

A hivatalos magyarázat szerint gazdasági tényezők – egyebek közt az alacsony energiaárak, a magas adók és az atomerőmű korszerűsítésének nagy költségei – vezettek a döntéshez.

Az üzemeltető cég közleménye szerint a létesítményt négy szakaszban helyezik üzemen kívül. Az első lépésben eltávolítják és ideiglenes tárolásra pihentető medencében helyezik el a fűtőelemeket. A második időszakban néhány éven át csak karbantartási munkákat végeznek, mindaddig, amíg nem csökken megfelelő mértékig a sugárzási szint, aztán következik a leszerelés, majd a folyamat végén a területet olyan állapotba hozzák, hogy az más ipari tevékenységre is használható legyen.

Az oskarshamni 1. blokkot, benne egy 473 megawatt névleges teljesítményű forralóvizes (BWR) reaktorral, 1972-ben helyezték üzembe. Termelési igazgatója, Mikael Wramsjö azt mondta, hogy 45 éves működése alatt a létesítmény 110 ezer gigawattóra áramot juttatott a svédországi elektromos hálózatba.

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére