Menu

Önállósítják az atomenergetikát Csehországban

Önállósuló atomenergetika Csehországban - Atomenergia info
Csehországban átszervezik a CEZ-t, az atomerőműveket is üzemeltető, állami többségű energetikai társaságot, és Nuclear Energy Division néven önálló jogi személyként különítik el benne a nukleáris energetikát.

 

A június elsejétől érvényes változás célja a hivatalos indoklás szerint az, hogy a CEZ jobban megfeleljen a módosított atomenergia-törvény és más jogszabályok előírásainak, valamint javuljon a nukleáris erőművek biztonsága.

Az új részleg élére, egyszersmind a CEZ igazgatósági tagjává a temelíni atomerőmű eddigi igazgatóját, Bohdan Zroneket nevezték ki. Ő azt hangoztatta, hogy a nukleáris energetika nagyon sajátságos, szigorúan szabályozott terület, ezért a jogszabály-módosítás nyomán logikus lépés az önállósítása.

Csehországban, a Dukovanyban és a Temelínben működő két atomerőműben jelenleg 6 blokk üzemel.

Együttes teljesítményük 3924 megawatt – írja az atomenergetika híreivel foglalkozó, angol nyelvű internetes honlap, a World Nuclear News (WNN). A CEZ ezen kívül 11 széntüzelésű hőerőművet üzemeltet Csehországban, hármat pedig külföldön, hozzá tartozik 35 vízerőmű, köztük három szivattyús energiatározó, két szél- és 12 napenergetikai park, valamint egy biogázerőmű is.

A prágai kormány 2015 júniusában hagyta jóvá az új atomenergetikai fejlesztési tervét, amelynek keretében egy-egy – sőt, hosszabb távon akár két-két – blokkal készülnek bővíteni az ország atomerőműveit, először a Dukovanyban működőt, majd a temelínit. Az atomenergia jelenleg az ország villamosenergia-termelésének több mint 32 százalékát adja, de 2040-re 46-58 százalékra kívánják növelni a részesedését.

 

Fotó: Atomic-Energy.ru


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére