Menu

Optimista az európai atomipar

atomenergia - optimista az atomiparAz atomerőművek száma nőni fog a közeli jövőben Európában, és az általuk termelt elektromos áram részesedése is nagyobb lesz a mostaninál a kontinens energiafelhasználásában - erre a következtetésre jutott egy közelmúltbeli felmérés alapján a Platts energiaügyi kutató- és tanácsadó cég.

 

A társaság az ágazat több mint száz képviselőjét – többek között szolgáltatókat, erőműépítőket, tanácsadók és felügyeleti szervek munkatársait – kérdezte meg az atomipar kilátásairól, és az eredmények szerint a válaszadók 80 százaléka optimistán nyilatkozott. Az atomipar fő kihívásait ugyanakkor továbbra is a politikai kockázatok, a hosszú építési idő, a szabályozás bizonytalansága és a biztonsági aggályok jelentik. Ezek az új – és főleg az új típusú – erőművek megjelenésével különösen előtérbe kerültek, sőt továbbiakkal is kiegészültek. Ilyen egyebek között a klímaváltozás vagy a különböző energiaforrások ár-érték arányának összevetése. Európában idén januárban 185 atomerőmű működött és 17 új energiablokk épült. Ez utóbbiak közül egy-egy Finnországban és Franciaországban, kettő-kettő Ukrajnában és Szlovákiában, 11 pedig Oroszországban.

A Platts energiaügyi kutató és tanácsadó cég tevékenységi körébe tartozik még, hogy rendszeres információt szolgáltat, mellyel ügyfeleik tájékozódását segíti elő. Erre szolgál az 1960 óta működő, jelenleg e-mailes rendszerű szolgáltatásuk, mely a nemzetközi hírek és elemzések egyedülálló forrása a kereskedelmi nukleáris energia üzletág számára. Információikból kiderül, hogy ki épít erőművet és ki állítja le azokat, mely erőművek teljesítenek a legjobban és azok miért sikeresek. Pontos és naprakész műszaki információkat közölnek, ha a világ bármely pontján valami rosszul működik egy atomerőműben. Azt is megírják, milyen politikai kihívásokkal néz szembe az atomenergetika helyi és globális szinten, továbbá havi kimutatást küldenek a világ összes atomerőművének aktuális teljesítményéről, hogy ügyfeleik jobban lássák, és értsék a piacot.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az atomenergetika helyzete Fukusima után
Meghalni már nem muszáj
Kirijenko: van igény az atomenergiára


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére