Menu

Orosz állami pénz a finn erőműépítésre

Orosz állami pénz a finn Hanhikivi erőműépítésre

A Roszatom finnországi beruházásához, a Hanhikivi-1 atomerőmű építéséhez is anyagi támogatást nyújt az orosz állam a Nemzeti Jóléti Alapból. Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter ezt egy a kérdésről Vlagyimir Putyin államfőnél tartott értekezlet után közölte.

 

Összesen 525 milliárd rubelt ítéltek oda különböző beruházásoknak – mondta, és kijelentette: „Azokat a terveket vizsgáltuk meg, amelyek már átestek a szükséges procedúrákon, a stratégiai elemzésen, a kockázatértékelésen, elkészült a pontos törzsdokumentációjuk és azt határozatával jóvá is hagyta a kormány”. Ilyen a finnországi atomerőmű-projekt is, amelyben az orosz állami atomenergetikai konszern nemcsak kivitelezőként, hanem – egy leányvállalatán keresztül – a befektető társaság társtulajdonosaként is részt vesz. Erre a programra 150 milliárd rubeles támogatást hagytak jóvá, de 2018-ig ugyanennyit adnak a Bajkál-Amur és a Transzszibériai Vasútvonal fejlesztésére, valamint a Jamal-félszigetre tervezett gázcseppfolyósító üzem építésére, de jut állami pénz a Moszkva határainak kiterjesztésével szükségessé vált újabb, az orosz fővárost elkerülő körgyűrű kialakításának finanszírozására is.

A miniszter szavai szerint a törvények értelmében a Nemzeti Jóléti Alapban lévő pénz legfeljebb 60 százalékát lehet ilyen célokra költeni. Olyan programoknak jut támogatás belőle, amelyeket a moszkvai kormány perspektivikusnak, jövedelmezőnek ítél meg. Néhány héttel ezelőtt – mint arról akkor a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolt – a hanhikivi beruházást is a kifizetődő infrastrukturális programok közé sorolta a moszkvai kormány, amely arra számít, hogy a megvalósítása 4,5 milliárd eurós bevételt hozhat az orosz állami költségvetésnek.

Az erőműépítésre tavaly decemberben mondott véglegesen igent a helsinki parlament, az előkészületek azonban már jóval korábban megkezdődtek. A finn építtető, a Fennovoima cégcsoport 2013 áprilisában lépett kapcsolatba a Roszatomhoz tartozó Rusatom Overseas társasággal. Noha a finn konszern előzőleg tárgyalt a japán Toshibával is, végül az oroszokat választotta partneréül.

A Fennovoima hatvan társtulajdonos cége közül 2013 novemberében 45 mondott igent a Roszatommal közös beruházási programra, a következő hónapban pedig megkötötték az építési szerződést. Ennek értelmében a Rusatom Overseas 34 százalékos tulajdonhányaddal a Fennovoima részvényesévé vált. Megegyeztek abban, hogy az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezett Hanhikivi-1 orosz technológiával épül, és rögzítették az együttműködés feltételeit, a Roszatom nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalata, a TVEL pedig a reaktor üzemanyag-ellátásáról kötött szerződést a finnekkel. A tervek szerint a Roszatom a Fennovoima-részvénycsomagjának arányában veszi ki részét a befektetésből, vagyis a teljes kiadások mintegy harmadát állja. Az elképzelések értelmében 2024-ben kezdi meg működését a finnországi reaktor.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére