Menu

Orosz állami pénz a finnországi atomerőműre

Orosz állami pénz a finnországi atomerőműreMegkapta az orosz állami támogatás első részletét a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern részvételével tervezett, finnországi atomerőmű-beruházás.

 

A Nemzeti Jóléti Alapból 57,5 milliárd rubelt, vagyis több mint 930 millió eurót utaltak át a Hanhikivi-1 néven ismertté vált projekt céljaira – derült ki a moszkvai pénzügyminisztérium internetes honlapján megjelent közleményből. A pénzt a Roszatomhoz tartozó vállalatcsoport, az orosz atomipar polgári ágazatait összefogó Atomenergoprom elsőbbségi részvényeibe fektették be, ez a társaság ugyanis a projekt kezdeményezője.

Az orosz kormány még januárban döntött arról, hogy támogatást nyújt a hanhikivi beruházáshoz, amelyet a kifizetődő infrastrukturális programok közé sorolt. Moszkvában arra számítanak, hogy a megvalósítása 4,5 milliárd eurós bevételt hozhat az orosz állami költségvetésnek. A kormánydöntés ételmében 2,4 milliárd eurót, de nem többet, mint 150 milliárd rubelt kaphat a projekt, amelyre jövőre 800 millió eurót (mintegy 51,2 milliárd rubelt), 2017-ben pedig 600 millió eurót (41,3 milliárd rubelt) szánnak.

Az erőműépítésre tavaly decemberben mondott véglegesen igent a helsinki parlament, az előkészületek azonban már jóval korábban megkezdődtek. A finn építtető, a Fennovoima cégcsoport 2013 áprilisában lépett kapcsolatba a Roszatomhoz tartozó Rusatom Overseas társasággal. Noha a finn konszern előzőleg tárgyalt a japán Toshibával is, végül az oroszokat választotta partneréül. A Fennovoima hatvan társtulajdonos cége közül 2013 novemberében 45 mondott igent a Roszatommal közös beruházási programra, a következő hónapban pedig megkötötték az építési szerződést. Ennek értelmében a Rusatom Overseas 34 százalékos tulajdonhányaddal a Fennovoima részvényesévé vált. Megegyeztek abban, hogy az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezett Hanhikivi-1 orosz technológiával épül, és rögzítették az együttműködés feltételeit, a Roszatom nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalata, a TVEL pedig a reaktor üzemanyag-ellátásáról kötött szerződést a finnekkel. A tervek szerint a finnországi reaktor 2024-ben kezdi meg működését.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére