Menu

Orosz-amerikai közös projektek: jó alap a bizalom

Orosz-amerikai közös projektek: jó alap a bizalom Jó alapot jelent a további orosz-amerikai atomenergetikai együttműködéshez az a bizalom, amely az úgynevezett „Megatonnákból megawattok” program megvalósítása során alakult ki – jelentette ki a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

 

Szergej Kirijenko a múlt héten a washingtoni orosz nagykövetségen beszélt abból az alkalomból, hogy a napokban véget ért az 1993-ban indított, húsz évre tervezett program. Ennek keretében 500 tonnányi, egykori szovjet nukleáris fegyverekből – összesen húszezer töltetből – kiemelt magasan dúsított uránt alacsony dúsításúvá alakítottak át a Roszatom üzemeiben, majd azt az Egyesült Államokba szállították, ahol feldolgozás után atomerőművi fűtőanyagot állítottak elő belőle. Miután az utolsó szállítmány a napokban megérkezett az USA-ba, Kirijenko emlékeztetett arra, hogy voltak ugyan műszaki, kereskedelmi és politikai problémák, de ezeket senki sem használta fel ürügyként az együttműködés megszakítására, hanem a megoldást keresték, hiszen a program mindkét félnek előnyös volt. Az Egyesült Államokban az utóbbi két évtizedben 7000 milliárd kilowatt villanyáramot termeltek az orosz urán segítségével, vagyis minden tizedik elektromos berendezés az így előállatott energiával működött, Oroszország pedig 17 milliárd dolláros bevételhez jutott.

Kirijenko és amerikai partnere, Daniel Poneman energetikai miniszterhelyettes összeállította azoknak a fő feladatoknak a listáját is, amelyek megvalósításán – a szeptemberben, Bécsben aláírt kétoldalú atomenergetikai tudományos-kutatási együttműködési egyezmény keretein belül – együtt dolgoznak majd orosz és amerikai szakemberek. A közös projektekben kölcsönös érdeklődésre számot tartó tudományos kérdések éppen úgy helyet kaptak, mint a kifejezetten gyakorlatias feladatok, például kis és közepes teljesítményű reaktorok fejlesztése vagy a meteoritok elleni védekezés.

 

Fotó: usec.com


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére