Menu

Orosz atomerőművet építhet Algéria is

Orosz atomerőművet építhet Algéria is

Oroszország és Algéria az atomenergetika békés célú felhasználásról szóló együttműködési megállapodást kötött szeptember 3-án. Algéria 12 éven belül szeretné első atomerőművét felépíteni – követve más arab országok példáját.

 

A kétoldalú együttműködési megállapodást Algírban Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Juszef Juszfi algériai energetikai miniszter látta el kézjegyével. A szerződés lehetővé teszi atomerőművek tervezését, építését és működtetését Algériában. Szó van benne az ottani uránlelőhelyek közös feltérképezéséről és feltárásáról, illetve az atomenergia egyéb, köztük mezőgazdasági és ipari, valamint egészségügyi felhasználásában való együttműködésről is.

Oroszország kész részt venni az arab ország atomenergetikai szakembereinek képzésében is. Kirijenko jelezte továbbá, hogy Moszkva olyan korszerű 3+ generációs nyomottvizes technológiát használó atomerőműtípust ajánl Algériának, amilyet a világon máshol is építenek.

− Az orosz szakembereknek nagy tapasztalatuk van ugyanis a forró égövi és földrengésveszélyes területeken működő atomerőművek tervezésében és kivitelezésében, mint például az iráni Busher erőműve – tette hozzá Kirijenko.

Juszef Juszfi algériai energetikai miniszter azt hangsúlyozta, hogy a most kötött kétoldalú egyezmény lehetővé teszi, hogy országában 12 éven belül felépülhessen az első atomerőmű. A csaknem 40 milliós Algériában ugyanis a népesség töretlen növekedésével gyorsan nő az energiaigény is, miközben csökken a kőolaj-kitermelés. Ezért energiastratégiájában az atomenergia fejlesztése mellett tette le a voksát az ország vezetősége, amely 2020-2025 között szándékozik felépíteni az első kereskedelmi célú atomerőművet, majd ötévente újabb blokkok átadását tervezik. Az afrikai arab ország mintegy 29 ezer tonna feltárt uránérc-tartalékkal bír.

 

Fotó: Algeria Press


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére