Menu

Fejlesztik az orosz-brazil atom-együttműködést

Kölcsönös egyetértési emlékeztetőt írt alá a Roszatom és az Electrobras brazil energetikai társaság, valamint a hozzá tartozó vállalat, az Electronuclear.

Kölcsönös egyetértési emlékeztetőt írt alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és az Eletrobras brazil energetikai társaság, valamint a hozzá tartozó vállalat, az Eletronuclear.

 

A dokumentum célja a mindkét fél számára előnyös együttműködés fejlesztése a békés atomenergetikában, beleértve új atomerőművek lehetséges építését, működtetését, karbantartását és üzemen kívül helyezését, a meglévő atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását, a nukleáris fűtőanyagok kezelését, a szakemberek felkészítését és a lakosság tájékoztatását az atomtechnológiákról, azok alkalmazásáról. Az orosz konszern kész a kiégett fűtőelemek kezelésének új technológiáit is Brazília rendelkezésére bocsátani. A megállapodás értelmében munkacsoportok dolgozzák ki a konkrét, közös projekteket.

„Az utóbbi években új lendületet kapott Oroszország és Brazília együttműködésének fejlesztése: a nukleáris fűtőanyagciklushoz kapcsolódó projekteket hajtunk végre, és fejlődik a közös munka a nukleáris orvoslás területén. A memorandum aláírása e partnerség logikus folytatása” – jelentette ki Kirill Komarov, a Roszatom első vezérigazgató-helyettese.

Az orosz-brazil atomenergetikai kapcsolatokat az 1994. szeptember 15-én aláírt kormányközi együttműködési megállapodás szabályozza.

2014 júliusában jelentették be, hogy a Roszatom kész részt venni Brazíliában a kiégett fűtőelemek tárolását és feldolgozását szolgáló létesítmények építésében. Akkor az orosz atomóriáshoz tartozó Rusatom Overseas társaság együttműködési megállapodást kötött ilyen objektumok és atomerőművek létesítéséről az egyik legnagyobb brazil építőipari vállalattal, a Camargo Correával. Az idén februárban pedig a Roszatom érdekeltségébe tartozó Uranium One Inc. nyert el megbízást egy nyilvános nemzetközi tenderen mintegy 400 tonna urán szállítására a nukleáris üzemanyagot gyártó Indústrias Nucleares do Brasil (INB) brazil cég számára.

Brazíliában egyetlen, kétblokkos atomerőmű üzemel, az Angra. Ez az ország villamos energia fogyasztásának mintegy 3 százalékát adja. Az Angra Atomerőmű 3. blokkjának építése 1984-ben kezdődött, 2 év elteltével azonban leállították a beruházást, noha ekkorra már a berendezések 70 százalékát beszerezték. 2007-ben döntöttek a munkálatok újraindításáról, és kötöttek két megállapodást az Areva francia energetikai konszernnel a blokk befejezéséről, valamint az infrastruktúra kialakításáról, ám egy korrupcióellenes nyomozás miatt a brazil fél 2015-ben felfüggesztette mindkét szerződés végrehajtását. Az idén márciusban aztán a brazil kormány bejelentette, hogy 2018-ig új szerződést kötne a beruházás befejezéséről, amely a várakozások szerint öt évig tartana, és csaknem 3 milliárd dollárba kerülne.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére