Menu

Orosz erőmű készül Egyiptomban is

Orosz erőmű készül Egyiptomban is
Közös atomerőmű-beruházás előkészítését kezdi meg Oroszország és Egyiptom.

 

Erről írtak alá megállapodást Vlagyimir Putyin orosz elnök kairói látogatása keretében. A projektért orosz részről a Roszatom állami atomenergetikai konszern marketing leányvállalata, a Rusatom Overseas, egyiptomi részről pedig az állami atomerőmű-hivatal lesz felelős.

Vlagyimir Putyin úgy értékelte a dokumentumot, hogy – ha megszületik a végleges döntés – az nem pusztán atomerőmű-építést jelent, hanem a nukleáris energetikával egy új ágazat jön létre Egyiptomban, beleértve például a szakemberképzést, a tudomány fejlesztését. Moszkva jelentős tapasztalatokkal rendelkezik, amit át tud adni Kairónak, így lehetővé válik az ország villamosáram-igényének kielégítő rendezése – fejtegette az államfő.

A most aláírt megállapodás elsősorban két erőművi blokk felszereléséről szól, de összesen négy reaktor építését tervezik Egyiptomban – mondta Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója, majd hozzátette: „Nagyon rövid, három hónapos határidőn belül két kormányközi megállapodást is ki kell dolgozni – egyet az erőműépítésről, egyet pedig a finanszírozásról. A konkrét szerződéseket az év végéig kellene aláírni.” Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter ugyanakkor közölte: „Arról külön elemzés után döntenek, hogy ehhez a programhoz – mint tették azt a Roszatom finnországi projektjével – nyújtanak-e pénzügyi támogatást a nemzeti jóléti alapból.

A Roszatom 1200 megawattos, a fukusimai erőmű-katasztrófa után kidolgozott követelményeknek megfelelő reaktorok építését ajánlja Egyiptomnak. A létesítmények egyszersmind tengervíz-sótalanításra is alkalmasak lesznek. A reaktorok az ország északi részén, a Földközi-tenger partvidékén, El Dabaában épülnének. A helyet még az 1983-ban szemelték ki erre a célra. Kairó ugyanis az 1960-as évek óta többször tervezte atomprogramjának beindítását, 1976-ban még az atomerőműhivatal is létrejött, a konkrét fejlesztések azonban mindeddig nem kezdődtek meg.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére