Menu

Orosz kisreaktorokra számít a Fülöp-szigetek

Orosz kisreaktorokra számít a Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek mégsem egy korábban épített, de eddig nem működő atomerőmű üzembe helyezésével kíván javítani energiahelyzetén – közölte a délkelet-ázsiai ország moszkvai nagykövete.

 

Carlos Sorreta a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy inkább orosz gyártmányú, kisteljesítményű blokkokat használnának erre a célra.

A diplomata azzal magyarázta a döntést, hogy az atomerőmű beindítása dollármilliárdos költségekkel járna. Szavai szerint a manilai energetikai minisztérium más, korszerű technológiájú változatot is vizsgál, és ebben Oroszországot is lehetséges partnernek tekinti. „Egyszerűen kis teljesítményű blokkokat szeretnénk bérelni Oroszországtól, hogy a Fülöp-szigeteken helyezzük el őket” – mondta a nagykövet. Hangsúlyozta, hogy hazája iparának óriási a villamosenergia-igénye, de a jelenleg felhasznált áram 90 százaléka importból származik.

A Manilától északnyugatra fekvő, Bataan tartományban lévő atomerőművet még 1976-ban kezdték építeni, aminek munkálatai 1984-ben fejeződtek be. Az eredeti tervek szerint egy 620 megawattos blokk működött volna benne, de az erőmű végül sohasem termelt áramot. Egyes hírek szerint azért, mert veszélyesnek tartották, mivel egy szeizmikus törésvonalon és az akkoriban még alvó Pinatubo vulkán közelében áll. Más értesülések arról szólnak, hogy a megrendelő állam és a kivitelező társaság, az amerikai Westinghouse közötti nézeteltérések vezettek a projekt leállításához.

Szakemberek szerint a szigetekből álló országnak amúgy is az úszó atomerőművek biztosíthatják a legmegbízhatóbb áramtermelő kapacitást.

 

Fotó: Alekszandr Natruszkin


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére