Menu

A jóléti alapból támogatja az orosz kormány a finn atomerőművet

Orosz kormánytámogatás a finn erőműépítésnek
Az orosz kormány hitelt nyújt a Roszatom állami atomenergetikai konszernnek a Finnországba tervezett Hanhikivi-1 atomerőmű építési munkálataihoz.

 

A kabinet döntése értelmében 2,4 milliárd eurót, de nem többet, mint 150 milliárd rubelt lehet erre a célra fordítani a Nemzeti Jóléti Alapból. A projektnek már tavaly odaítéltek 22 milliárd rubelt és a tervek szerint az idén további 35,5 milliárd, 2016-ban 51,2 milliárd, 2017-ben pedig 41,3 milliárd rubelt szánnak a finanszírozására.

A beruházást ugyanis a kifizetődő infrastrukturális programok közé sorolta a moszkvai kormány, amely arra számít, hogy a megvalósítása 4,5 milliárd eurós bevételt hozhat az orosz állami költségvetésnek.

Az erőműépítésre tavaly decemberben mondott véglegesen igent a helsinki parlament, az előkészületek azonban már jóval korábban megkezdődtek. A finn építtető, a Fennovoima cégcsoport 2013 áprilisában lépett kapcsolatba a Roszatomhoz tartozó Rusatom Overseas társasággal. Noha a finn konszern előzőleg tárgyalt a japán Toshibával is, végül az oroszokat választotta partneréül. A Fennovoima hatvan társtulajdonos cége közül 2013 novemberében 45 mondott igent a Roszatommal közös beruházási programra, a következő hónapban pedig megkötötték az építési szerződést. Ennek értelmében a Rusatom Overseas 34 százalékos tulajdonhányaddal a Fennovoima részvényesévé vált. Megegyeztek abban, hogy az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezett Hanhikivi-1 orosz technológiával épül, és rögzítették az együttműködés feltételeit, a Roszatom nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalata, a TVEL pedig a reaktor üzemanyag-ellátásáról kötött szerződést a finnekkel. A tervek szerint a Roszatom a Fennovoima-részvénycsomagjának arányában venné ki részét a befektetésből, vagyis a teljes kiadások mintegy harmadát állná. Az elképzelések értelmében 2024-ben kezdi meg működését a finnországi reaktor.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére