Menu

Folytatódik az orosz-laoszi atom-együttműködés

Folytatódik az orosz-laoszi atom-együttműködés

Laosz és Oroszország útitervet írt alá az atomenergetika fejlesztéséről az ázsiai országban.

 

Thonglun Sziszulit laoszi miniszterelnök moszkvai látogatásán Nyikolaj Szpasszkij, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgató-helyettese és a laoszi energetikai miniszterhelyettes, Szinava Szufanuvong szentesítette a dokumentumot, amelynek értelmében a felek kidolgozzák annak lehetőségét, hogy a Roszatom integrált – azaz egyebek közt a nukleáris infrastruktúra kiépítését, a szakemberképzést, az üzemanyag-szállítást és különböző szolgáltatásokat is magában foglaló – ajánlata keretében atomberuházásokat hajtsanak végre az ázsiai államban. Tervezik az atom- és a sugártechnológiák alkalmazását is az iparban, a mezőgazdaságban, a környezetvédelemben és a gyógyászatban.

A most elfogadott útiterv megerősíti a két ország már korábban megkezdett nukleáris technológiai együttműködését.

Tavaly áprilisban, ugyancsak Moszkvában már megszületett egy memorandum az atomenergia békés célú felhasználását szolgáló kooperációról. Azt Kirill Komarov a Roszatom külföldi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese, laoszi részről pedig ugyancsak Szinava Szufanuvong látta el a kézjegyével. A memorandum kitér arra, hogy a két fél együttműködik energetikai és kísérleti atomreaktorok tervezésében, építésében és üzemeltetésében, valamint a nukleáris és sugárbiztonságot érintő alap- és alkalmazott kutatásokban. Összefogást, atom-együttműködést terveznek a nukleáris gyógyászati technológiák fejlesztésében, valamint a szakemberképzésben is.

Szufanuvong még 2015 augusztusában egy interjúban azt mondta, hogy orosz technológiájú atomerőmű építése is napirenden szerepel a hazájában: két, egyenként 1000-1200 MW teljesítményű blokkról folynak tárgyalások, és az erőmű úgynevezett build-operate-transfer (építsd-üzemeltesd-add át) forgatókönyv alapján létesülne, vagyis a Roszatom finanszírozná a beruházást és egy ideig működtetné is a létesítményt, mielőtt az a laoszi állam tulajdonába kerülne.

 

Fotó: Alekszandr Asztafjev


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére