Menu

Orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá

Orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá2014. január 14-én a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás Magyarország és az Oroszországi Föderáció között.

 

A megállapodást a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írták alá a két ország képviselői. Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.

Ezt követően az orosz elnök elmondta: atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodtak meg. A politikus hozzátette, hogy a Paksi Atomerőmű a magyar elektromos áramtermelés 40 százalékát adja. Az újabb blokkok megépítésével nő Magyarország energetikai függetlensége. Orbán Viktor magyar kormányfő azt mondta: kiváló szakmai megállapodást kötöttek.

Lázár János kormányportálon tett nyilatkozata szerint 2023-ban kezdhet működni az első új erőműblokk – ezzel tovább nő Magyarország energetikai függetlensége – és két új erőműblokkot épít Magyarországon az orosz Roszatom állami atomenergetikai konszern. Az államtitkár azt is közölte, hogy az új blokkokról szóló terveket a magyar kormány megküldte Brüsszelnek, amely nem emelt vétót.

A 10-12 milliárd eurós, tender nélküli beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje 30 év. Lázár János újságírók előtt hangsúlyozta, hogy az elkészült erőmű magyar állami tulajdonban marad. A beruházással éves szinten egy százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék (GDP), és tízezer új munkahely jöhet létre. A beruházás költségének 80 százaléka származik az Oroszországgal kötendő pénzügyi megállapodásból, a maradék 20 százalék magyar önerő. A beruházáshoz nyújtandó kölcsön összegéről még nem született döntés – mondta Szergej Kirijenko az újságíróknak az orosz nukleáris energetikai iparágat összefogó és felügyelő állami vállalat a Roszatom vezetője azt követően, hogy Moszkvában magyar-orosz kormányközi megállapodást írtak alá a nukleáris energia békés célú felhasználásáról. Emlékeztetett, hogy először az államközi megállapodást kell aláírni, és ezzel párhuzamosan végzik az utolsó simításokat a pénzügyminisztériumokban. Egyelőre 10 milliárd euróban (háromezermilliárd forint) állapították meg a hitel felső határát, de ennél alacsonyabb lesz a végleges összeg.

A projekt pontos költségét a műszaki szakemberek tudják megállapítani, de a munka még csak most kezdődik. A szerződéses összeget az árak és az atomerőmű technikai paraméterei alapján kalkulálják ki. A paksi erőmű bővítéséről szóló előszerződésnek három iránya van: a reaktorok megépítése, a fűtőanyag szállítása és a szervizszolgálat – mondta el Szergej Kirijenko.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, a megállapodást egyedülállónak nevezve kijelentette, hogy az új reaktorokkal megduplázódik a paksi atomerőmű jelenlegi, 2 gigawattos teljesítménye és a munka több mint 40 százalékát a magyar fél végzi el. “Mintegy 3 milliárd dollárt költ a magyar fél munkahelyek megőrzésére” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy csak a költségvetés adóbevételei több mint egymilliárd dollárra rúgnak majd.

 

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Forrás: MTI


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére