Menu

Orosz pénz az Örmény Atomerőműnek

Orosz pénz az Örmény AtomerőműnekOrosz hitelből hosszabbítják meg Örményország egyetlen atomerőművének üzemidejét.

 

Az erről szóló megállapodást 2015. február 5-én Moszkvában Ovik Abramjan örmény miniszterelnök látogatása idején írták alá. Orosz sajtóértesülések szerint a hitel összege 270 millió dollár, futamideje pedig 15 év.

A Jerevántól 20-30 kilométerre fekvő Mecamor város mellett működő Örmény Atomerőmű első reaktorblokkját 1976-ban, a másodikat pedig 1980-ban adták át, majd 1989-ben, a szpitaki földrengés után leállították, de hat évvel később, a már független Örményország energiaellátási problémái miatt újraindították a létesítményt. A két VVER-440-es, első generációs reaktora közül csak az egyik működik. Üzemideje jövőre lejárna ugyan, ám 2014 márciusában a jereváni kormány az energetikai minisztérium előterjesztése alapján úgy döntött, hogy tíz évvel meghosszabbítja azt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még 2013 szeptemberében örmény kollégájával Szerzs Szarkszjannal folytatott tárgyalásai után jelentette be: a Roszatom örmény szakemberekkel együtt dolgozik azon, hogy az atomerőmű üzemidejét újabb tíz évvel meghosszabbítsák. A jereváni kormány ugyanakkor azt is fontolgatja, hogy egy új, ezer megawattos reaktorblokkot épít az örmény erőmű területén. E beruházás várható költségeit ötmilliárd dollárra becsülik.

 

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére