Menu

Oroszország gőzfejlesztőt szállított a kínai Tianwan-3-as blokk számára

Oroszország gőzfejlesztőt szállított a kínai Tianwan-3-as blokk számára
Az Atomenergomas Nyrt. leányvállalata, a ZiO-Podolszk Nyrt. a szerződéses határidőre leszállította a kínai Tianwan-erőmű 3-as blokkja számára a 4. gőzfejlesztőt is.

 

A PGV-1000M típusú gőzfejlesztő átmérője valamivel több mint 4 méter, hossza 16 méter, a súlya pedig 378 tonna. A Tianwan atomerőmű 3. blokkjának építése 2012. december 27-én kezdődött meg, a blokk kivitelezője az orosz Roszatom vállalatcsoport.

A Tianwan-3-as mellett még egy, a 4-es számú VVER-1000 típusú nyomottvizes blokk fog megépülni. Az építésre vonatkozó szerződést 2010-ben írta alá a két fél. E szerződés szerint a Tianwan 3-4. blokk ugyanolyan típusú lesz, mint a telephelyen korábban épült első két blokk, amelyek reaktortartályai alá a világon elsőként zónaolvadék-csapdát is beépítettek. Ez egy zónaolvadással járó baleset esetén megakadályozza az olvadék talajba jutását. Az előzetes tervek szerint a két blokk 2017-ben, illetve 2018-ban kezdheti majd meg a villamosenergia-termelést.

Kína nagyon ambiciózus tervekkel rendelkezik új atomerőművi kapacitások építése tekintetében. Jelenleg 21 nukleáris blokk üzemel az országban csaknem 18 000 MW beépített teljesítménnyel, miközben 27 új blokk épül csaknem 30 000 MW összteljesítménnyel, a jövőt tekintve pedig további 60 tervezett és 120 javasolt új blokkal számolnak.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére