Menu

Ősszel indul a CSMZ első titánszállítmánya a Ferrarinak

Ősszel indul a CSMZ első titánszállítmánya a Ferrarinak - Atomenergia info

Több mint húsz különböző, az európai piacokon alkalmazott titántermék előállítási technológiáját sajátította el a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleáris fűtőanyaggyártó társaságához, a TVEL-hez tartozó Csepecki (Csepcai) Mechanikai Művek (CSMZ) – közölte Szergej Altinbajev, a titántermékek európai forgalmazásával foglalkozó, müncheni székhelyű Hermith GmbH műszaki igazgatója.

 

A német cég az év elején kötött ötéves, több mint ezer tonna titántermék szállításáról szóló szerződést a CSMZ-vel. A dokumentum ratifikálása után – mint Altinbajev az Atomexpo 2017 moszkvai atomenergetikai kiállítás és fórum egyik tanácskozásán elmondta – az udmurtföldi Glazov városában működő kombinát az év első negyedében 12 tonna titánárut szállított repülőgép-, több mint négy és fél tonnát pedig a különleges minőségi követelményeket támasztó gyógyászati ipar számára.

Az új tevékenységek közt szerepel például az additív technológiákhoz használatos titánhuzal előállítása. Még az idén befejeződik a titánrugók alapanyagául szolgáló huzal gyártásának előkészítése és őszre tervezik az első szállításokat a Ferrari autógyárnak. Szó van arról is, hogy ismert európai járműgyártók katalizátorokat szereznének be a TVEL-től.

A CSMZ, amely nevét a Csepca folyóról kapta, kulcsszerepet játszik az orosz nukleáris fűtőanyaggyártásban és az atomiparban alkalmazott szerkezeti elemek, alkatrészek előállításában. Termékeit a vegyiparban, a gáz- és olajiparban, a repülőgép- és autógyártásban, valamint a gyógyászatban is használják. Az elmúlt öt évben óriási szervezési, tudományos-kutatói és kísérleti-tervezői munkát végeztek el a cégnél, amely elsajátította a titántermékek széles körének sorozatgyártási technológiáját.

Míg 2008-2010-ben ebből a tevékenységből nem több, mint 40 millió rubeles bevétele származott a társaságnak, addig 2013-ban ez már 200 millió, tavaly pedig több mint 500 millió rubelre nőtt.

Oroszországban a CSMZ az egyetlen vállalat, amely cirkóniummal és annak ötvözeteivel is dolgozik, de a világon is csak két másik ilyen cég létezik. Gyártmányai közt természetes és szegényített uránból, valamint kalcium fémből előállítottak is vannak.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére