Menu

Pakisztán bővíti atomenergetikai kapacitását

Pakisztán bővíti atomenergetikai kapacitását

Újabb atomerőművek építésére készül Pakisztán.

 

A kelet-ázsiai ország atomenergia-bizottságának elnöke, Muhammad Naim azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy 2030-ig 8800 MW teljesítményre akarják növelni az ország atomenergetikai kapacitását, és ehhez 3-4 nagy teljesítményű blokk létesítését tervezik.

Pakisztánban jelenleg öt kisebb reaktor üzemel, amelyek összteljesítménye alig több mint 1300 MW.

A Pandzsáb tartománybeli Csasma (Chashma) négy atomerőműből álló komplexumában a legutóbbi, a Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (China National Nuclear Corporation – CNNC) által épített blokkot az idén szeptemberben helyezték üzembe. A kínaiak Karacsi kikötőváros közelében két 1100 MW teljesítményű, Hualong-1 blokkon is dolgoznak. Naim szerint ezek készültsége 60, illetve 40 százalékos, vagyis 2020-ra és 2021-re várható az átadásuk. Már az utolsó fázisban van a megállapodás előkészítése a nyolcadik, ugyancsak 1100 MW névleges teljesítményű blokk építéséről is. Még az idén megszülethet a szerződés – mondta atomenergia-bizottság elnöke. Ezzel Pakisztán nukleáris energetikai kapacitása megközelítené az 5000 MW-ot.

Az öt működő blokk jelenleg az ország villamosenergia-fogyasztásának az 5 százalékát adja, a többit olajból, gázból, valamint vízerőművekből nyerik.

Ugyanakkor a mintegy 200 milliós lakosság negyede áram nélkül él. Az új tervek megvalósulása azt jelentené, hogy az atom részesedése 20 százalékra nőne az ország energiamixében. Kipróbált technológiákat keresnek, és a költségeket részben az állami költségvetésből, részben hitelből fedeznék – mondta Naim, arról azonban nem nyilatkozott, hogy kik versenyeznek a megbízásokért, és vannak-e köztük nem kínai cégek.

Pakisztán atomfegyverrel rendelkezik, és nem csatlakozott az annak terjesztését tiltó atomsorompó-szerződéshez. Ezért a nyugati atomenergetikai cégek – például a francia EDF – nem adhatnak el neki atomerőművi blokkokat – emlékeztet a Reuters, és hozzáteszi: az Indiában is atomerőműveket építő Roszatom egyik tisztviselője az idén még korábban ugyancsak azt közölte, hogy az orosz állami atomenergetikai konszern nem működik együtt Pakisztánnal. Kína viszont dacol a tilalommal.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére