Menu

Párizs és Peking együttműködik

Párizs és Peking együttműködik  - reaktortechnológiákHarmadik országok piacára is ki kíván lépni atomenergetikai együttműködésével Párizs és Peking.

 

Ezt jelentették be Jean-Marc Ayrault francia és Li Ko-csiang kínai kormányfő (képünkön) közelmúltbeli, pekingi tárgyalásai után. Li újságírók előtt megjegyezte, hogy a két országnak új reaktortechnológiák kidolgozásában is kooperálni kellene. Kínában az EDF francia társaság közreműködésével épül a taishani atomerőmű két blokkja, amelyekbe EPR típusú reaktorok kerülnek, és a két ország – mint Ayrault mondta – politikai szinten megbeszélést folytat a beruházás folytatásáról.

Együttműködik Párizs és Peking a brit piacon is: az EDF vezette konzorcium kínai részvétellel építhet atomerőművet a délnyugat-angliai Hinkley Pointban, miután megállapodásra jutott az üzlet feltételeiről a londoni kormánnyal. Az egyezség értelmében 16 milliárd fontos (mintegy 26 milliárd dolláros) költséggel épül meg két energiablokk, bennük egyenként 1650 megawattos, EPR reaktorokkal. A beruházást finanszírozója a konzorcium lesz, amelybe 30-40 százalék erejéig beszáll két kínai atomipari óriásvállalat, a több mint húsz céget egyesítő CGNPC és a China National Nuclear Corporation (CNNC), 10 százalékkal pedig a francia állami többségű energetikai cégcsoport, az Areva is.

A francia delegáció egyik tagja, Arnaud Montebourg ipari miniszter megerősítette, hogy az atomerőművek a francia energetikai rendszer kulcselemei maradnak és legalább ötven százalékkal részesülnek az energiaszolgáltatásból.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére