Menu

Párizs megtartja az atomerőműveket

Párizs megtartja az atomerőműveketNem zárja be az atomerőműveket a francia kormány, csak a legrégebbi, az 1978 óta működő fessenheimi reaktorokat állítja le három éven belül – jelentette ki a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek adott nyilatkozatában Arnaud Montebourg ipari miniszter.

 

Szavai ellentmondanak Francois Hollande tavalyi választási ígéreteinek, az államfő ugyanis akkor azt hangoztatta, hogy 2025-re a teljes energiatermelésben ötven százalékra csökkenti az atom részesedését, amely ma eléri a háromnegyedet. A francia állami ellenőrzés alatt álló EDF energetikai társaság – 58 reaktorával – ma a világ legnagyobb atomerőmű-üzemeltetője. Montebourg hangoztatta, hogy az atomenergia olyan versenyelőnyt jelent a francia iparnak, amelyről nem lehet lemondani, és hasonló álláspontot képviselnek a nyilatkozatot értékelő orosz szakértők is, ezért megtartják az atomerőműveket. Gyenyisz Gyomin, a BFA bank elemzőrészlegének vezetője például arra hívta fel a figyelmet, hogy az atomerőművek nemcsak viszonylag olcsó energiát termelnek Franciaországnak, hanem az áram exportja révén jelentős bevételt is hoznak.

Alekszandr Ignatyuk, az Energokapital befektetőtársaság elemzési igazgatója szerint a versenyelőny elvesztése következtében sok piac bezárulna a francia termékek előtt, de arra is felhívják a szakemberek a figyelmet, hogy Hollande elnök választási ígéretének betartását az alternatív, megújuló energiaforrások használatának nehézségei is akadályozzák.

 

Forrás: atomenergoprom.ru

 

Kapcsolódó cikkek:

A nukleáris energiatermelés növekedésében bízik az EDF
Az atomenergiát a franciák 59%-a szerint fenn kell tartani
Hosszabbításra készülnek Franciaországban


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére