Menu

Példa az Arevának a Roszatom

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernt állította a globálisan integrált és a világpiacon sikeresen terjeszkedő vállalat példájaként az ágazat francia szereplője, az Areva elé a francia gazdasági miniszter.
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernt állította a globálisan integrált és a világpiacon sikeresen terjeszkedő vállalat példájaként az ágazat francia szereplője, az Areva elé a francia gazdasági miniszter.

 

Emmanuel Macron az után nyilatkozott, hogy kiderült: az Areva hatalmas, a 2013-asnál tízszer nagyobb, 5,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta a tavalyi évet. A 87 százalékban állami tulajdonban lévő francia nukleáris vállalatcsoport 2003 óta nem nyert egyetlen atomerőmű-építési tenderen sem, és mindeddig nem tudta befejezni a finnországi Olkiluoto harmadik atomerőművi blokkjának tíz éve megkezdett építését se.

A friss tervek szerint az Areva és az ugyancsak állami energetikai társaság, az Electricité de France (EDF) egyesítésével próbálnak javítani a versenyképességen. „Mélyreható átszervezést akarunk, szeretnénk új formát adni e két csoport történelmi partnerségének, hogy az mindkettejüknek hasznára váljon” – idézte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség Macront. A fő cél egy nagy és erős egyesülés létrehozása, ami lehetővé teszi a növekedést, a fejlődést és az exportot ezen a Franciaország számára stratégiai területen – mondta a Le Figaro napilapban megjelent interjúban a miniszter, és indoklásul hozzátette: „mivel néhány vetélytársunknál, például a Roszatomnál sokkal nagyobb az integráltság”.

Az orosz hírügynökség ehhez illusztrációként felidézte a Roszatom legfrissebb mutatóit, amelyek szerint a konszern külföldi megrendelés-állományának értéke 2014-ben, a történelmében először 100 milliárd dollár fölé nőtt (2013-ban még 74 milliárd volt), és csak a tavalyi évben 20-ról 27-re emelkedett azoknak a reaktorblokkoknak a száma, amelyek megépítése az orosz konszernre vár.

 


Hozzászólások

  1. hetrop

    Az AREVA és az EDF egyesítését nem tervezik, attól félek Macon nyilatkozatát félrefordították. A cáfolat látott napvilágot egyelőre. Bár az AREVA szempontjából szinte megváltás lenne az egyesítés, senki nem akarja őket a szárnyai alá venni.

    2015 március 12. 10:31
ugrás az oldal tetejére