Menu

Példát mutatnak a finnek

fennovoimaNagy és sokat ígérő előretörés a Roszatom számára az az együttműködési megállapodás, amelyet az óév végén írtak alá a finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű építését tervező Fennovoima társasággal – vélik az egyezményt elemző szakértők.

 

A dokumentum új piacokra vezetheti be az orosz állami atomenergetikai konszernt, és jelzés értékű lehet más európai országok számára, amelyek elhúzódó tárgyalásokat folytatnak, de nem tudnak döntésre jutni arról, hogyan és kivel építsenek nukleáris reaktorblokkokat. „A finnek – miként a többi skandináv nemzet is – körültekintő és racionális európaiak, és ezzel az aláírással példát mutathatnak más országoknak, köztük kelet-európaiaknak, arra, hogy előnyös együttműködni a Roszatommal” – idézte például az orosz szaksajtó Szergej Kondratyevet, az Energetikai és Pénzügyi Intézet Alapítvány elemzőcég részlegvezetőjét.

A Roszatom külföldi marketinggel foglalkozó leányvállalata, a Rusatom Overseas és finn partnerei által aláírt csomag voltaképpen három megállapodást tartalmaz. Ezek értelmében a Rusatom Overseas 34 százalékos tulajdonhányaddal az építtető Fennovoima részvényesévé válik, megegyeztek abban is, hogy az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezett Hanhikivi-1 erőmű orosz technológiával épül, és rögzítették az együttműködés feltételeit, a Roszatom nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalata, a TVEL pedig a reaktor üzemanyag-ellátásáról kötött szerződést a finnekkel. A végleges befektetési megállapodás azonban csak február végére várható, addig kell ugyanis a projektet támogató Fennovoima-tulajdonosoknak (a cég részvényeseinek háromnegyede állt ki az oroszokkal közös beruházás mellett) megerősíteniük ezt a döntésüket.

Mint a Kommerszant moszkvai napilap írta, a felek nem közöltek ugyan konkrét számokat, ám Roszatom bejelentette, hogy külföldi megrendelésállományának értéke meghaladja a 74 milliárd dollárt. Mivel egy néhány nappal korábban közzétett adat még 66,7 milliárdról szólt, a Hanhikivi-program összértéke mintegy 7,3 milliárd lehet. Ebből több mint 450 millióval részesedik a TVEL, amely – a meghosszabbítás lehetőségével – tíz évre vállalta az erőmű fűtőanyag-ellátását.

Az elképzelések értelmében 2024-ben kezdi meg működését a reaktor. Tulajdonosai önköltségi áron, megawattonként legfeljebb 50 euróért jutnak majd hozzá az ott termelt áramhoz, amelyet egyebek közt a Nord Pool skandináv energiatőzsdén készülnek értékesíteni. Számítások szerint így a befektetés 18 és fél év alatt fizetődik ki, vagyis gyorsabban, mint a hasonló oroszországi projekteknél. Ott – mint ugyancsak a Kommerszant írta – az építési költségek felét-harmadát teszik ki ugyan a finnországiaknak, ám az energia is olcsóbb, így a szövetségi árhatóság 25 éves megtérülési időszakkal számol.

A Fennovoima és a Rusatom Overseas tavaly áprilisában lépett kapcsolatba egymással. Noha a finn társaság februártól párhuzamosan tárgyalt a Toshibával is, végül az oroszokat választotta partneréül. A Fennovoima hatvan társtulajdonos cége közül novemberben 45 mondott igent a Roszatommal közös beruházási programra. A tervek szerint a Roszatom a Fennovoima-részvénycsomagja arányában venné ki részét a befektetésből, vagyis a teljes kiadások mintegy harmadát állná.

Finnországban jelenleg négy atomreaktor működik – kettő Loviisában, kettő pedig Olkiliuotóban. Ezek az ország energiatermelésének csaknem harmadát adják.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére