Menu

Prága politikamentes tendert ígér


Az év végéig kihirdethetik Csehországban a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tender eredményét - erről számolt be Valentyina Matvijenko az orosz parlamenti felsőház, a Szövetségi Tanács elnöke, miután Prágában Petr Necas cseh kormányfővel tárgyalt.

 

A cseh politikus és Prága átlátható tendert ígért, és így nyilatkozott a prágai törvényhozás szenátusának elnöke, Milan Stech is, aki azt mondta, hogy politikamentesen, kizárólag üzleti alapon választanak partnert, igaz, az Oroszország Hangja rádiónak elismerte: a nukleáris létesítmények biztonságát illetően az orosz technológiának nincs vetélytársa. A temelíni erőmű harmadik és negyedik reaktorblokkjának építésére a Skoda cseh nehézipari társaság és két, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó vállalat alkotta MIR.1200 konzorcium, valamint a japán-amerikai Westinghouse pályázik. A francia Areva is bejelentkezett, de nemrég kizárták a versenyből.

A MIR.1200 már negyven cseh céggel írt alá együttműködési szerződést – hangoztatta Matvijenko -, és azt ígérte, hogy a beruházás 70 százaléka megrendelések formájában helyi cégeknek jut. Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese korábban úgy nyilatkozott, hogy ez 6-7 milliárd eurós bevételt hozhat a cseh vállalatoknak és több mint tízezer új munkahely megteremtésével járhat.

A temelíni építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, és az új reaktorokat 2025-ig kapcsolják be a hálózatba.

 

Forrás: RIA Novosztyi, Oroszország Hangja


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére