Menu

A japán kormány segít Fukusimában

Csaknem félmilliárd dollárt szán a japán kormány arra, hogy segítsen megállítani a radioaktív szivárgást.Sinzo Abe japán miniszterelnök kijelentette, hogy csaknem félmilliárd dollárt szán a japán kormány arra, hogy segítsen megállítani a radioaktív szivárgást a 2011 tavaszán balesetet szenvedett fukusimai atomerőműnél.

 

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az állam nem hagyhatja magára a válsághelyzetben a létesítményt üzemeltető Tokyo Electrtic Powe Co. (TEPCO) társaságot. A pénz egy része annak a tervnek a megvalósítására megy, amelynek értelmében a föld megfagyasztásával akadályoznák meg, hogy a szennyeződés az erőmű környezetébe, onnan pedig a Csendes-óceánba jusson. Napi mintegy 400 köbméter talajvíz keveredik ugyanis a megrongálódott reaktort hűtő vízzel. Dél-Korea a múlt hét végén be is jelentette, hogy a radioaktív szennyeződés miatt felfüggeszti a halimportot Japán északkeleti partvidékéről.

A kormány egy speciálisan kidolgozott 5 tonnás, 2,7 méter magas robottal segít a romok eltakarításában. A T-53 Enryu (“segítő sárkány”) nevet viselő buldózerrel és hosszú karokkal felszerelt robot 2007-ben épült. Mivel a radioaktív anyagok kárt tehetnek a robotban, és a kezelőjében, ezért sugárzás elleni páncélt szereltek rá.

Fotó: AP Photo

 

Kapcsolódó cikkek:

Fukusimánál küzdenek a talajvízzel
Igen a fukusimai leszerelés tervére
A Roszatom segítene Fukusimában
Japán: újraindulhatnak a reaktorok?
Szennyezett talajvíz – Rossz hírek évadja
Stroncium-90 Fukusimában
TMSUK robots


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére