Menu

Összefogás szaúdi megrendelésért

A két reaktortechnológiai társaság, a japán Toshiba és az amerikai Westinghouse, valamint az Egyesült Államok legnagyobb erőmű-üzemeltető vállalata, az Exelon Nuclear Partners (ENP) egyetértési memorandumot írt alá
A nukleáris energetika ágazatának három vezető cége úgy döntött, hogy együtt próbálnak meg minél nagyobb szeletet kihasítani önmaguk számára a Szaúd-Arábiában tervezett atomenergetikai fejlesztésekből.

 

A kapcsolat megerősítése érdekében a két reaktortechnológiai társaság, a japán Toshiba és az amerikai Westinghouse, valamint az Egyesült Államok legnagyobb erőmű-üzemeltető vállalata, az Exelon Nuclear Partners (ENP) egyetértési memorandumot is aláírt. A három vezető cég a rendelkezésre álló lehetőségeinek egyesítésével „a világ legkorszerűbb és a világ legbiztonságosabb technológiáját” tudja ajánlani – mondta a memorandum aláírásával egyidőben Igarasi Jaszusi, a Toshiba ügyvezető alelnöke. A Toshiba és az ENP már 2010 óta működik együtt, míg a Westinghouse most azzal az AP-1000 típusú reaktorával csatlakozott ehhez az összefogáshoz, amelyből jelenleg nyolc épül a világon. (Négy az Egyesült Államokban négy pedig Kínában.)

Szaúd-Arábia tervei ugyanis rendkívül csábítóak az ágazat minden cége számára, hiszen az arab olajsejkség 2032-ig 16 darab reaktorblokk megépítésére, összesen 17,6 gigawatt teljesítményű nukleáris energiatermelő kapacitás létrehozására készül.

 

Kapcsolódó cikkek:

A Duke Energy szerződést bontott a Westinghouse-szal

Hibás szivattyúk az AP-1000-eshez


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére