Menu

Rendben megérkezett a paksi besugárzott fűtőanyag a Majakba

Rendben megérkezett a paksi besugárzott fűtőanyag a Majakba
A Roszatom állami atomenergetikai konszern sajtóközleménye szerint rendben megérkezett a 2003-as súlyos paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemkötegekből származó besugárzott fűtőanyag a Roszatom urali üzemébe, ahol annak feldolgozását végzik majd.

 

Összesen 30 sérült fűtőelemkötegből származó 3356,7 kg besugárzott fűtőanyag érkezett Paksról a Cseljabinszk megyében található Majak üzembe, ahol a feldolgozást az arra vonatkozó technológia alapján végzik majd el. A közlemény szerint a szállítást – a radioaktív anyagok fizikai védelméről szóló nemzetközi és orosz előírásokkal teljes összhangban – vasúton végezték, az orosz környezetvédelmi szakhatóság engedélyével.

A sérült fűtőelemeket a kormányközi egyezményeknek megfelelően szállították Oroszországba, így a szovjet kormány és az akkori Magyar Népköztársaság 1966. december 28-i egyezménye és egy sor más megállapodás alapján. Az ügyletből származó pénzeszközök egy részét, mintegy 2,2 millió dolláros összeget Cseljabinszk megyében szociális és környezetvédelmi célra fordítják a 2001. július 10-i 92-F3, a „A sugárszennyezett területek rehabilitációját célzó különleges környezetvédelmi programokról“ rendelkező orosz szövetségi törvénynek megfelelően.

A Roszatom közleményében emlékeztet, hogy a biztonságosan végrehajtott kiszállítással befejeződött a súlyos paksi üzemzavar következményeinek felszámolása, amely a Framatome ANP francia vállalat tecnológiájának és berendezésének alkalmazásával a paksi 2-es blokk területén végrehajtott fűtőelem mosása során következett be 2003-ban.

A sérült fűtőelemek kiemelésére és későbbi feldolgozására vonatkozó magyar kérésre 2003 áprilisában az orosz Atomenergetikai Minisztérium operatív választ adott. A Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES – International Nuclear Evenet Scale) szerint 3-as, „súlyos üzemzavar“ besorolású esemény következményeinek felszámolására kiírt nemzetközi tendert megnyerve a nukleáris fűtőanyagot gyártó orosz TVEL Nyrt. 2007 januárjára felszámolta az üzemzavar következményeit, ami lehetővé tette a termelés újraindítását. A technológia kidolgozásában egy sor orosz tudományos kutatóintézet és vállalat, köztük a NIIAR Nyrt. vett részt egyedülálló kompetenciákra téve szert a nukleáris biztonsági technológiák területén.

A súlyos üzemzavar következményeinek elhárítása megerősítette a két ország atomenergetikai együttműködését. Az üzemzavar elhárításának orosz résztvevői közül többen is magas magyar állami kitüntetésben részesültek – emlékeztet a Roszatom közleményében.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére