Menu

A Rolls Royce is szállít Hanhikivibe

A Rolls Royce is szállít Hanhikivibe
A világhírű brit társaság, a Rolls Royce szállítja a vezérlőautomatikát az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezett Hanhikivi-1 atomerőműbe.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern részvételével készülő beruházás fő építőipari kivitelezője, a Titán-2 orosz holding azt közölte, hogy már a végső szakaszban járnak az egyeztetések, amelyekben a Schneider Electric francia elektronikai társaság is részt vesz. A védelmi rendszerek automatikája Rolls Royce-tól, az operációs rendszer pedig a Schneider Electrictől érkezik majd – derül ki a közleményből, amely arra is kitér, hogy a több százmillió euró értékűre becsült szerződés a fejlesztésre és a szállításra is vonatkozik.

Az atomerőművek automatikus ellenőrző és védelmi rendszere a reaktor és más berendezések működését figyeli.

Mint az elemzések megjegyzik, szállítóinak kiválasztása befolyással van az atomerőmű terveinek kidolgozására és az engedélyeztetési folyamatra is.

A Hanhikivi-1 megrendelője, a Fennovoima cégcsoport és a Roszatomhoz tartozó Rusatom Overseas társaság 2013. december végén kötött szerződést az atomerőmű-beruházásról. Megegyeztek abban, hogy a Hanhikivi-1 orosz technológiával épül, és rögzítették az együttműködés feltételeit, a Roszatom nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalata, a TVEL pedig a reaktor üzemanyag-ellátásáról kötött szerződést a finnekkel. A Rusatom Overseas 2014-ben 34 százalékos részesedést is szerzett a projektben.

A Hanhikivi-1 a legnagyobb orosz érdekeltségű beruházás Finnországban. Az atomerőművet várhatóan 2024-ben helyezik üzembe. A tervek szerint a Roszatom egy egyblokkos, VVER-1200 típusú 1200 megawatt villamos teljesítményű atomerőművet létesít Pyhäjoki mellett, ahhoz hasonlót, mint amilyet a paksi bővítéshez is ajánl.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére