Menu

A Roszatom ajánlatot tett Szaúd-Arábiának

A Roszatom elküldte atomerőmű-építési ajánlatait Szaúd-Arábiának – jelentette ki az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.
A Roszatom elküldte atomerőmű-építési ajánlatait Szaúd-Arábiának – jelentette ki az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

 

Alekszej Lihacsov, aki a TASZSZ hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy az arab olajkirályság hozzálátott nukleáris energetikai programjának megvalósításához, és első lépésként a lehetséges kivitelező társaságoktól kért előzetes ajánlatokat, amivel megkezdődött a majdani partnerek kiválasztásának folyamata.

A szaúdi király múlt heti, moszkvai látogatásán a tárgyalások témája volt az atomenergetikai együttműködés lehetősége is, amelynek megvalósításáról külön programot írt alá a vendégek képviseletében Halid al-Falih szaúdi energetikai miniszter és az Abdalla királyról elnevezett nukleáris és megújuló energetikai központ (KACARE) nukleáris ügyekért felelős vezetője, Maher Abdullah al-Odan, orosz részről pedig Alekszej Lihacsov, valamint Jevgenyij Pakermanov, a Roszatomhoz tartozó Rusatom Overseas társaság elnöke.

A dokumentum, amely a két állam 2015 júniusában aláírt kormányközi együttműködési megállapodásának a folytatása, egyebek között egy orosz technológiájú atomkutatási és -technológiai központ szaúd-arábiai megépítésének a lehetőségét is tartalmazza.

A Roszatom hivatalos közleménye szerint Moszkva és Rijád együtt kíván működni az energiatermelésre és tengervíz-lepárlásra egyaránt használható, kis és közepes teljesítményű atomreaktorok alkalmazásában, valamint a szaúdi atomszakemberek képzésében és az ágazati infrastruktúra kialakításában is.

A világ legnagyobb kőolajexportőre két, összesen legfeljebb 2800 megawatt teljesítményű reaktorblokk létesítésére készül, amivel – a szomszédos Egyesült Arab Emírségek után – a második olyan arab állam lesz, amely az atom segítségével igyekszik diverzifikálni az energiaellátást, hosszú távon, 2032-ig pedig összesen 17,6 gigawatt nukleáris energiatermelő kapacitás kiépítését tervezi. Ez 17 átlagos atomerőművet jelent, vagyis Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb atomenergetikai megrendelőjévé válhat.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére