Menu

A Roszatom továbbra is számol Dél-Afrikával

A Roszatom továbbra is számol Dél-Afrikával - Atomenergia info
A Roszatom változatlanul kész részt venni a dél-afrikai atomenergetikai fejlesztési tervek megvalósításában – jelentette be az orosz állami atomenergetikai konszern innovációért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

Vjacseszlav Persukov utalt arra, hogy ez kísérleti és energiatermelő atomreaktor építésére egyaránt vonatkozik. „Ha lesznek tenderek, részt veszünk bennük” – idézte a topmenedzsert az Interfax hírügynökség.

Persukov nyilatkozata szerint a Roszatomnál arra számítanak, hogy a Dél-afrikai Köztársaságnak hagyományos, 1000-1200 MW villamos teljesítményű blokkokra lesz szüksége. „Minden valószínűség szerint legalább kétblokkos atomerőmű lesz, de lehet, hogy négy blokk kerül egy helyszínre” – mondta a szakember.

Előzőleg Mmamoloko Kubayi dél-afrikai energiaügyi miniszter kijelentette, hogy már júniusban újra akarják kezdeni az egyeztetéseket a potenciális atomenergetikai beszállítókkal. „Tárgyalni fogunk és új megállapodásokat írunk alá Oroszországgal, Franciaországgal, Kínával, Dél-Koreával és az Amerikai Egyesült Államokkal” – közölte a politikusnő, miután április végén Nyugat-Fokföld tartomány felsőbírósága törvényellenesnek minősítette és érvénytelenítette azokat a kormányközi egyezményeket, amelyeket még 2014-ben a békés nukleáris együttműködésről kötött a pretoriai kabinet az öt említett országgal. Az állami atomenergetikai társaság, a Necsa első embere, Phumzile Tshelane azt mondta, hogy Dél-Afrika a jelenlegi ötről 30-40 százalékra akarja növelni az atom részesedését az ország energiatermelésében, és az atomerőmű-építéseket megzavaró bírósági döntések sem akadályozhatják meg e tervek megvalósítását.

Dél-Afrika nyolc, összesen mintegy 9600 MW összteljesítményű atomerőművi blokkot készül építeni.

Az eredeti elképzelés szerint az első új egységet már 2023-ban, az utolsót pedig 2029-ben akarták üzembe helyezni, de egyes hírek már korábban is a mintegy 76 milliárd dollár összköltségűre becsült program lelassításáról szóltak. Az Eskom állami energetikai társaság tavaly decemberben mindenesetre úgynevezett tender előtti ajánlatkérést hirdetett, amire a Roszatom is bejelentkezett.

Az orosz atomkonszern 2013 novemberében stratégiai partnerséget ajánlott Pretoriának az atomenergetikában és az atomiparban, majd 2014 őszén orosz-dél-afrikai kormányközi megállapodást is kötöttek erről. Ez a – most érvénytelenített – dokumentum nemcsak arra ad lehetőséget, hogy orosz technológiájú atomerőmű épüljön a Dél-afrikai Köztársaságban, hanem másfajta együttműködésnek is utat nyit. Ugyancsak orosz közreműködéssel létesülhet például kutatóreaktor, és Moszkva kész az atominfrastruktúra megteremtésében, valamint a szakemberek képzésében is segíteni.

 

Fotó: googleusercontent.com


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére