Menu

Segítene a Roszatom Fukusimában

Segítene a Roszatom Fukusimában
Oroszország együttműködést ajánl Japánnak az atomenergetika fejlesztésében és kész egy sor területen partneri kapcsolatra lépni vele – jelentette ki a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

Kirill Komarov Tokióban a 48. Japán atomipari fórumon példaként megemlítette, hogy a kiégett japán nukleáris fűtőelemekből újrahasznosításra kinyert uránt orosz létesítményekben lehetne dúsítani. Erről több mint tíz éve folynak tárgyalások, és reményei szerint néhány esztendőn belül a terv gyakorlati megvalósítása is megkezdődhet – mondta. Hozzátette, hogy Oroszország évtizedeken keresztül megbízható szállítóként látta el urántermékekkel a japán atomipart, és a távol-keleti szigetország nukleáris erőműveinek újraindítása után a Roszatom kész felújítani ezt az együttműködést.

Felidézte azt is, hogy japán közreműködéssel sikerült a távol-keleti orosz kikötővároson, Vosztocsnijon keresztül hajózási útvonalat találni a nukleáris anyagok számára, és lehetséges együttműködési területnek nevezte az atomerőművek korszerűsítését, illetve leállítását, valamint a radioaktív hulladékok kezelését is.

Ez utóbbi területen a Roszatom még tavaly a tríciummal szennyezett sugárzó folyadékok megtisztítására tett ajánlatot Japánnak. A fukusimai reaktorbaleset óta hatalmas mennyiségű ilyen hulladék halmozódott fel az erőmű környékén, és az ártalmatlanításuk lehetséges technológiájára kiírt nemzetközi tenderen a 29 jelentkezőből az orosz ajánlat mellett az észak-amerikai Kurion Inc. és a GE-Hitachi Canada pályázata maradt versenyben. Jelenleg Oroszországban egy demonstrációs berendezésen dolgoznak, a japán gazdasági és ipari minisztérium pedig a bemutató eredményétől függően választ majd technológiát az erőmű telephelyén fukusimában összegyűlt, radioaktív szennyeződéseket tartalmazó víz ipari méretű tríciummentesítésére.

 

Fotó: Xénia Naka


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére