Menu

Start előtt az egyiptomi atomerőmű-beruházás

Start előtt az egyiptomi atomerőmű-beruházás

Egyiptom befejezte a tárgyalásokat Oroszországgal, a Földközi-tenger partján fekvő el-Dabaába tervezett atomerőmű-beruházásról.

 

A projekthez kapcsolódó 4 alapszerződés az után válik végrehajthatóvá, hogy ellenőrizte őket az Államtanács, azaz az arab ország legfelső közigazgatási bírósága – közölte Mohamed Sáker egyiptomi villamosenergetikai miniszter. Szavai szerint két dokumentum már átment a kontrollon, kettőt pedig még vizsgálnak. Azt is hangoztatta, hogy nemzetközi tanácsadók bevonásával hatalmas munkát végeztek el a megállapodások műszaki és jogi vonatkozásainak tanulmányozásakor.

A tárcavezető annak a reményének is hangot adott, hogy az egyiptomi utászalakulatoknak sikerül 6 hónap alatt megtisztítaniuk az aknáktól az atomerőmű-építésre kijelölt területet. Erről még augusztus első napjaiban írtak alá együttműködési jegyzőkönyvet. Összesen négy és fél hektárt kell biztonságossá tenni. A miniszter kijelentette, hogy a beruházásban részt vevő Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern harmadik generációs, a legmagasabb szintű biztonsági és védelmi rendszerrel felszerelt atomerőművet épít Egyiptomnak.

Az atomerőmű-projektről szóló kormányközi megállapodást Egyiptom és Oroszország 2015 novemberében írta alá.

Ennek értelmében egy orosz technológiájú, 4, egyenként 1200 ME villamos teljesítményű blokkokból álló atomerőmű épül. Született egy hitelfolyósítási szerződés is arról, hogy 25 milliárd dollárt (a költségek 85 százalékát) Oroszország bocsát rendelkezésre, a maradék 15 százalékot pedig Egyiptom magántőke bevonásával készül előteremteni. A projekt megvalósítása várhatóan 12 évig tart majd, így a törlesztést 2029 októberében kell elkezdenie Egyiptomnak. Az atomenergetikai beruházásra még az 1980-as években kiszemelt, a Földközi-tenger partvidékétől három és fél kilométerre fekvő, el-dabaai telepen az építkezés mintegy húszezer embernek ad majd munkát, az üzembe helyezett erőműben pedig körülbelül négyezer állandó állás lesz.

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére