Menu

Sugárkémiai központ épül Thaiföldön

Sugárkémiai központ épül Thaiföldön - Atomenergia info

Orosz közreműködéssel épül ciklotronnal felszerelt sugárkémiai központ Thaiföldön, az ottani atomkutatási intézet (TINT) számára.

 

Erről írtak alá a minap Bangkokban egy megállapodást, amelynek értelmében a technológiai megoldásokat a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern biztosítja, a hivatalosan Sugárgyógyászati Készítmények Fejlesztési Központjának nevezett létesítményt pedig az orosz atomóriás egyik leánycége, a Rusatom Healthcare a Kinetics Corporation Ltd. thaiföldi társasággal közösen építi fel és helyezi üzembe.

A komplexum, amelynek létesítéséhez a szentpétervári Elektrofizikai Berendezések Tudományos Kutatóintézetében (NIIEFA) gyártott ciklotront kap a TINT, elsősorban a sugárgyógyászat fejlesztését szolgálja.

A laboratóriumban előállított radionuklidok megbetegedések széles körének hatékony diagnosztizálására és kezelésére teremt lehetőséget, elsősorban az onkológia és a kardiológia területén. Az 5400 négyzetméteresre tervezett központ ezenkívül terepet kínál új, orvosi rendeltetésű radionuklidok létrehozását célzó tudományos kutatásokhoz, és berendezéseinek segítségével azt is vizsgálni lehet, hogy miként változnak az anyagok (főként a félvezetők) tulajdonságai, ha proton-, deuteron- vagy neutronnyaláb hatásának teszik ki őket, és elemezhetik egyebek közt a sugárkorróziót is.

A beruházás megvalósítása nemcsak Thaiföld lakosság számára, hanem az egész ázsiai-csendes-óceáni régióban könnyebben elérhetővé teszi a sugárgyógyászati beavatkozásokat – áll a projektről a Roszatom által kiadott közleményben, amely arra is kitér, hogy a tudományos kutatások elősegítik a tapasztalatszerzést az atomtechnológia nem energetikai alkalmazásában és a jól felkészült ipari szakemberek képzését is.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére