Menu

Szarkofág épül Fukusimában

Szarkofág épül Fukusimában - Atomenergia info - Hírek

Szarkofágot építenek a fukusimai atomerőmű 3. számú blokkja fölé.

 

Néhány nappal ezelőtt mutatták be a nyilvánosságnak azokat a terveket, amelyek célja, hogy lehetővé tegyék a kiégett fűtőelemek kiemelését a 2011. márciusi földrengés és cunami nyomán végzetesen megrongálódott, működésképtelenné vált atomerőműből – adta hírül az NHK tévétársaságra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A blokk pihentető medencéjében jelenleg 566 fűtőelem-kazetta található. Az üzemeltető társaság, a Tokyo Electric Power egyik feladata, hogy biztonságosan eltávolítsa őket. Ebből a célból hatalmas, 17 méter magas, 11 méter széles és 60 méter hosszú kupolát vonnak az egység fölé. Az építmény, amelynek azt kell megakadályoznia, hogy radioaktív anyagok kerüljenek a környezetbe, 8 összeszerelhető elemből áll majd. Ezek mindegyike 37 tonnát nyom. A fűtőelemek kiemelésének megkezdését a következő, 2018. április elsején induló pénzügyi évre tervezi a cég.

Ugyanilyen munkálatokat kell majd elvégezni az 1. és a 2. blokkon is, ahol 392, illetve 615 darab kiégett fűtőelemköteg van.

A 4. blokk pihentető medencéjéből 2014-ben már kiemelték az üzemanyag-kazettákat, és egy közeli, biztonságos tároló medencében helyezték el őket.

A 2011. márciusban, egy hatalmas földrengés nyomán bekövetkezett óriási cunami elárasztotta a fukusimai atomerőmű energiaellátó rendszerét, emiatt leállt a reaktorok hűtése, ami súlyos balesethez vezetett. Az 1986-os, csernobili után ezt tartják a történelem második legnagyobb ilyen jellegű katasztrófájának. Számítások szerint a következményeinek felszámolása 30-40 évig is eltarthat, a költségei pedig – a kártalanítással együtt – elérhetik a 180 milliárd dollárt. Az erőmű teljes leszerelése 2040 előtt nem várható.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére