Menu

Szaúdi-jordán atom- együttműködés

Atomenergetikai együttműködésről írt alá megállapodást Szaúd-Arábia és JordániaAtomenergetikai együttműködésről írt alá megállapodást Szaúd-Arábia és Jordánia. 

A két, nukleáris fejlesztésekre készülő arab ország a dokumentum értelmében kooperációt indít az alap- és alkalmazott kutatásokban, az atomerőművek és nukleáris létesítmények tervezésében, üzemeltetésében. Az összefogás kierjedhet az ásványkincsek felkutatására és kitermelésére, a radioaktív hulladékok kezelésére, a biztonság erősítésére, a környezetvédelemre és a szakemberképzésre is.

Szaúd-Arábia, amely 2032-ig 17,6 gigawattnyi atomenergetikai kapacitást készül létrehozni, egy tavaly novemberi jelentés szerint már az idei évre tervezi az első atomerőmű-építési tender kiírását. Az első nukleáris energiablokk üzembe helyezése 2020-ra várható. A teljes tervezett atomenergetikai kapacitás építési költségeit 100 milliárd dollárra becsülik. Jordánia 2011-ben már kiírta az első reaktortendert, amelyben – egy tavalyi döntés értelmében – a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó, külföldi erőműépítéssel foglalkozó társaságot, az Atomsztrojekszportot részesítette előnyben az arab ország atomenergetikai bizottsága (JAEC). A megbízásra a francia Areva és a japán Mitsubishi Heavy Industries konzorciuma, az ATMEA is pályázott. Az orosz cég az erőműépítésben „partner, befektető és üzemeltető” is lesz – közölte még október végén a JAEC vezetője, Haled Tukan. Az erről szóló megállapodást várhatóan két éven belül írják alá. Sajtóértesülések szerint a 10 milliárd dollárosra becsült projekt megvalósítására vegyesvállalat jön létre, amelyben 51 százaléka lesz a jordán államnak, míg a Roszatom vagy valamelyik cége 49 százalékot kap. Úgy tűnik, a „bulid-own-operate”, azaz az „építsd, birtokold és üzemeltesd” elve alapján húznák fel az erőművet, amelyben két, egyenként ezer megawattos, VVER-típusú reaktor dolgozna.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére